View Single Post
  #23  
Vechi 07.08.2013, 21:36:46
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Topul viciilor moderne

Un studiu publicat luna aceasta de cercetatorii britanici, preluat de publicatia „The Daily Telegraph“, a aratat ca stilul de viata impus de lumea moderna a condus la o noua lista de vicii. Surprinzator pentru cercetatori, in topul celor 10 vicii, alcoolul si drogurile nu si-au mai gasit locul.
Conform acestora, moda „sex, drugs and rock and roll“ (in trad. „sex, droguri si rock and roll“) este depasita. Desi multi se declara constienti de viciile pe care le au, oamenii nici nu se gandesc sa incerce sa scape de acestea. 86% nici nu vor sa auda de o posibila internare intr-o clinica in care sa urmeze un tratament pentru a scapa de dependentele care ajung sa le afecteze viata.
La romani, unele dintre viciile des intalnite in Occident nu au castigat teren. Fara a avea rigurozitatea unei cercetari sociologice, dar tinand cont de observatiile psihoterapeutilor, putem spune ca viciile frecvente la romani se regasesc in lista de mai jos.
intre negare si pretins control

Multe persoane neaga ca ar avea vicii, considerand ca pot sa-si stapaneasca dependentele si ca se pot opri oricand, a subliniat psihologul Lena Rusti.
De obicei, atunci cand persoanele dependente cer ajutor, o fac la presiunea membrilor familiei. „Foarte putini sunt dispusi sa ceara ajutor specializat, mai ales daca sunt dependenti de alcool, jocuri de noroc sau chiar droguri. Cand este vorba despre tutun, cafea, ciocolataa - vicii care afecteaza sanatatea, dar care permit functionarea in conditii relativ normale - oamenii prefera sa testeze singuri metode care sa-i conduca ulterior la renuntare“, a afirmat Elisabeta Ilie.
De obicei, disponibilitatea de a cere ajutor specializat (psihoterapie, consiliere psihologica) vine din partea persoanelor care reusesc sa rea*lizeze la un moment dat, constient, faptul ca au o problema.
Bolnavi si cufundati in propriul univers

Psihoterapeutii avertizeaza ca exista riscuri majore legate de starile de dependenta. „Merg pe cel putin trei coordonate. Este vorba despre deteriorarea starii de sanatate fizica. Anumite dependente pot conduce la hipertensiune arteriala, diabet, ulcer etc.
Totodata, poate avea de suferit starea de sanatate psihica - pot aparea stari de anxietate, probleme de memorie, de concentrare. Apoi se pot deteriora relatiile personale si sociale. Poate fi vorba chiar despre izolare si pierderea contactelor sociale“, a punctat Stefania D. Nita.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote