Iubire fără milă
Am citit un articol foarte bun ce descrie atat de bine ce se intelege astazi prin sarut si modul in care a fost denaturat adevaratul lui sens.
"Fereastra biroului meu dă spre Autogară.
În fiecare zi, când îmi ridic ochii obosiți din hârtii, mai ales seara, îi văd pe liceenii navetiști: se strâng, zgomotoși, cu câteva ore înainte de plecarea curselor. Cei care fumează și beau bere stau pe treptele unei intrări dezafectate. Rezemate de zid, sunt cuplurile: cu căștile pe urechi, se sărută des și prelung. Între cele două categorii, un trafic intens. Așa că un sărut e adesea precedat de expirarea unui fum tras adânc în piept…
Am observat, cu timpul, că gesturile lor de tandrețe au un aer artificial, mimat. Îmbrățișările și săruturile, un aer de sălbăticie, de ferocitate abia reținută. Ori, plictis de siestă. „Un instinct atât de van, ce se-abate și la păsări de vreo două ori pe an…”, îmi sună în cap ecoul eminescian. Dar tinerii de la autogară nu par actorii instinctului, ci, mai degrabă, ai reclamelor la cartelele de telefonie mobilă.
Privindu-i, încep să înțeleg nestatornicia acestor perechi adolescentine: într-o dragoste atât de fadă, de „xeroxată”, cazi lesne pradă iluziei că un alt partener i-ar putea da gust. Apoi, nevoia de adjuvante: alcoolul, drogurile și, în primul rând, muzica: toate cu rol de „potențiator de gust” pentru un sentiment numit, pe nedrept, dragoste.
Acest „sentiment” este începutul tuturor crimelor pe care le produc cuplurile din România: avorturile, divorțurile, violența domestică, concubinajul, abandonul infantil și abuzurile sexuale, pedofilia. Toate au la bază această iubire fără milă.
De aceea, de câte ori îi privesc pe tinerii navetiști, îmi dau lacrimile. Și îmi amintesc cu durere de odioasa educație sexuală (omniprezentă în cultura de consum) a cărei roade se arată în mentalitatea și comportamentul amoros al acestor cupluri. Pentru că educația sexuală este o intenție de igienizare a iubirii, care duce la sterilizare emoțională. Și, totodată, o manipulare ideologică a sexualității în sprijinul fenomenului de globalizare.
Educația sexuală e un Irod care se teme că Iubirea ar putea lua tronul Rațiunii, așa că a ordonat uciderea inocenței pruncilor de la 5 ani în sus (conform unei rezoluții UNESCO, adoptată de ONU din 2009, privind introducerea lecțiilor de educație sexuală la nivel preșcolar).
Mă uit pe fereastră, cu durere, la una din secvențele acestui genocid lăuntric.
Aș vrea ca tinerii de pe peroanele Autogării și de pretutindeni, să se iubească cu adevărat. Pentru asta nu trebuie să se desprindă unul de altul, să-și renege sentimentele. Ci doar să facă din sărutările, cuvintele și mângâierile lor gesturile unei iubiri veșnice. Nu-mi doresc să amâne sau să renunțe la îmbrățișarea lor: ci, îmbrățișându-se, s-o facă atât de strâns, cu atâta dragoste, încât să-și atingă și să-și simtă sufletele înfrigurate de singurătate. Așa încât, mângâindu-se și sărutându-se, să înseteze să-și dăruiască, nu o ieftină și trecătoare plăcere, ci căldură și lumină.
Să-i elibereze, să reprezinte evadarea din acest model de iubire care îi face să-și bată joc de propriul sentiment, să-și bagatelizeze cele mai profunde trăiri: să-și nege batjocoritor chiar capacitatea de a iubi cu adevărat.
Privindu-i pe adolescenții de azi și „dragostea” lor împachetată în ambalajul mijloacelor de contracepție, ca sandvișurile în pungile de plastic, am început să înțeleg că singura scăpare ar fi o cultură a iubirii, o educație a inimii, nu un alt tip, mai decent, de educație sexuală. Că, pentru a nu mai ajunge la drame sufletești, avorturi și boli venerice, nu e nevoie să știm a folosi un prezervativ, ci o …icoană!
Sunt pe deplin convins că băiatul care știe să vorbească unei icoane și să o sărute, va ști să-i vorbească și să-i dea sărutare de dragoste adevărată și unei fete.
Biserica are tot ceea ce trebuie pentru o autentică educație a iubirii. Totul, în afară poate, de suficiente voci care să-i cheme pe tineri la o astfel de abordare a Tradiției.
Căci fără Hristos cel Răstignit, dragostea curată și vie nu are izvor pe pământ. Fără El, oamenii rămân goi lăuntric, predispuși să se umple, disperați, cu orice le poate stinge, măcar o clipă, durerea acestei insuportabile singurătăți interioare. Infernal de flămânzi de iubire, încercând să se atingă, se vor lovi, încercând să se sărute, se vor mușca: îmbrățișările vor deveni coliziuni. Apoi, se vor despărți și mai nenorociți și mai triști, cu zațul din suflet mai gros, mai amar și mai rece.
Cred că numai Ortodoxia poate tămădui dragostea fără milă pe care o văd prin fereastra biroului. Că numai în Sfântul Potir se află hrana cea sănătoasă a iubirii. Acolo, pe peron, e doar mâncare cancerigenă pentru suflet: porții mari de fast love…
Dacă adolescenții pe care îi privesc, cu drag, prin fereastra biroului, ar accepta să-și petreacă măcar un sfert din timpul pe care-l omoară pe treptele Autogării, într-o biserică, poate ar începe să înțeleagă puțin ce am vrut să spun prin aceste rânduri.
Și poate asta s-ar întâmpla mai curând dacă aș avea și eu curajul să-i chem… Cu o revistă ORTHOGRAFFITTI în mâini, ca invitație scrisă…" (Autor: Marius Iordăchioaia, sursa: OrthoGraffiti)
|