Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Nu stiu daca m-ar refuza. Depinde.... Eu stiu cat sunt de pacatoasa, nu as indrazni sa ma duc la duhovnic sa ii spun ca eu vreau in fiecare duminica ca asa consider eu ca este bine.
|
Eu ți-am sugerat să discuți cu el pe tema de față, nu să-i auduci la cunoștință că te-ai hotărît brusc că de azi înainte vrei să te împărtășești automat în fiecare săptămînă. El decide ce e mai potrivit pentru tine. Dar trebuie să te intereseze subiectul ca să ridici problema asta.
Citat:
Este o arma cu doua taisuri asta, nu a te impartasi, ca aceasta este medicament datator de viata, ci modul de decizie. Pentru ca in mod sigur vei cadea in mandrie de sine si slava desarta.
|
Care ar fi motivul acestei slave deșarte? De ce mîndrie?!
Citat:
Constientizarea pacatelor noastre se estompeaza si ajungi la ideea , cu care eu nu pot fi de acord, ca sunt pacate ce sunt iertate fara spovada, cele mici.
|
Atunci perzi vremea spunînd Psalmul 50, făcînd rugăciuni de cerere, cîntînd „Doamne miluiește!”, citind acatiste și paraclise, dacă nu crezi în iertarea Lui Dumnezeu. Am dat suficiente citate, nu le mai reiau.
Citat:
Iti spun: pacatul e pacat si punct si mici sau mari tot pacatos te numesti savarsindu-le. La fel cum o singura porunca de ai calca si le tii pe toate celelalte tot calcator de porunca te numesti asa si aici, un mic pacat de ai avea tot pacatos te numesti.
|
Păcătoși vom fi pînă în ultima clipă. Tocmai de aceea Hristos de dă o pleiadă întreagă de metode pprin care cerem direct sau prin preot iertarea, mereu, din noi, iară și iară și tot așa pînă la Rai.
De ce uiți sau ignori faptul că Însuși Sîngele din Potir ne iartă păcatele? Nu asta ne spune clar Hristos? Nu asta cerem prin cuvintele Sfîntului Ioan Gură de Aur înainte de a ne apropia? Să fie spre iertarea păcatelor, tămăduirea sufletelor și a trupurilor și spre viața de veci! Ori noi am reținut de regulă doar partea cu osînda...
Citat:
Toate pacatele trebuie spovedite, mici, mari, toate. iar cei care spun , nu am ce spovedi atunci sa se roage lui Dumnezeu sa le dea vederea pacatelor ca atunci vor vedea cat de multe pacate fac zilnic si vor avea ce spovedi.
|
Toate trebuie aduse la cunoștință duhovnicului, altfel nu are cum ști unde te afli. Dar nu toate păcatele sînt de moarte sau strigătoare la Cer sau împotriva Duhului Sfînt, deci nu pentru toate păcatele avem neapărată nevoie de Taina Spovedaniei. Trebuie un discernămînt și aici ca să înțelegem dacă intervenția preotului e obligatorie mai înainte de a bea din Potir, ca să nu ne împărtășim spre osîndă.
Altfel, e limpede: păcătoși fiind și niciodată vrednici și suficient de bine pregătiți, niciodată nu am avea voie să ne cuminecăm, chiar dacă ne-am spovedi cu două ore mai înainte. De la 9:30 cînd mă spovedeam pînă la 11:30 cînd mă împărtășeam, crede-mă că nu puteam păstra o sfințenie perfectă negreșind cu nimic timp de două ore. Poate cu gîndul, poate vorbind în timpul Liturghiei sau al Utreniei, poate nefiind suficient de atent, poate derajînd pe cineva de la rugăciune din neglijență sau din alte motive. Conform ideii tale, nu ar mai fi trebuit să mă împărtășesc atunci. Eu și mulți alții care nu se spovedesc cu 10 secunde înaintea momentului euharistic - lucru imposibil și de nerealizat în mod normal.
Deci ar trebui să mai meditezi la aspectele astea. Chiar preoții înșiși rostesc rugăciuni de curățire înaintea săvîrșirii Liturghiei, iar Hristos îi iartă, iată, fără să se spovedească Lui prin intermediul duhovnicului personal.