View Single Post
  #114  
Vechi 30.07.2013, 16:36:20
Theodore_of_Mopsuestia
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Real life inseamna ca nu are scenariu, adica nu ca o piesa de teatru cu replici invatate inainte.
Dar nu stiu de ce ne contrazicem, tu spui ca nu e asa cum am afirmat? Eu stiam asta dinainte, doar am dat un exemplu acolo. Si credinta e vazuta prin aceasta prisma, a valorilor materiale.
Iti dau un alt exemplu, a felului cum s-a construit puterea economica a SUA. Era tot un documentar pe History, ceva de genul oameni care au construit America.
Dupa razboiul civil a inceput o dezvoltare economica si o rivalitate intre oamenii de afaceri. In sensul ca doreau sa aiba cat mai multi bani si cat mai multa putere, indiferent de costuri. Vanderbilt, un proprietar de nave, vede potentialul cailor ferate si isi vine navele reorientandu-se spre industria feroviara. Dar nu doar atat, incerca sa devina singurul din aceasta industrie, cautand sa-i anihileze pe ceilalti. Vede o oportunitate si un avantaj fata de ceilalti sa transporte petrol lampant. Gaseste un anonim care avea in parteneriat o rafinarie, Rockefeller. Acesta, dupa ce primeste o sansa nebanuita si nu mai intra in faliment nu se multumeste cu un deget de la cel ce l-a ajutat, vrea toata mana. Nu avea scrupule, cauta sa detina monopol pe rafinarii si incerca sa le falimenteze, nu il interesa ca ramaneau oamenii fara loc de munca. S-a aliat apoi cu concurentii lui Vanderbilt, renuntand la acesta. Nu-mi mai amintesc toate amanuntele, in final Rockefeller a produs prima criza economica, inainte de cea din perioada interbelica, falimentand intentionat o parte din afacerea lui Vanderbilt si ramanand multi muncitori pe drumuri. Mana dreapta a lui Vanderbilt era Carnegie, care provenea dintr-o familie saraca. S-a orientat spre otel, gasind o metoda sa il faca mai ieftin. Vroia sa il razbune pe Vanderbilt si sa il intreca pe Rockefeller. Desi aveau averi imense, de ordinul a 400 miliarde de dolari (azi cea mai mare avere e cam 60 miliarde de dlari), vroiau tot mai mult. Nu le pasa e muncitori, care aveau un salariu de mizerie si conditii proaste de munca. Ca sa reuseasca sa il intreaca pe Rockefeller, Carnegie reduce la minim salariul muncitorilor si masurile de securitate. Are loc o greva si paza adusa ii impusca pe muncitori. Pana la urma ramane salariul scazut si profitul lui Carnegie se mareste.
Apare pe piata un bancher, Morgan. Acesta nu dorea sa controleze doar un domeniu, ci pe toate. Ii face o oferta uriasa lui Carnegie sa ii vanda toata afacerea cu otel, avea controlul bancar si se lanseaza in afacerea cu electricitate. Il sprijina pe Edison, dar Tesla are pana la urma succes cu curentul alternativ. Il santajeaza pe cel ce il finanta pe Tesla si preia pantentele de la el. Cu ele creaza General electric. Se duce si spre automobile, rezultand General Motors. Rockefeller e chemat sa dea scoteala pentru felul cum a santajat si manipulat si trebuie sa divida firma. Asa ca Standard Oil se divide in mai multe companii, unele cunoscute si azi (Exxon, Chevron), si cum Rockefeller avea actiuni la toate devine si mai bogat.
Acestia sunt cei ce au costruit America si care au influentat apoi si mentalitatea americanilor.
Bogatii de felul acesta nu (ar fi) merita(t) sa traiasca; sau ar merita sa fie inmormintati intr-o toaleta publica. :))) Acum gunoaie de acest fel, in intreaga lume, se agita ca minati de draci si vor vot cenzitar si control total. Uite, si de asta eu spun ca anglofonii nativ sunt animale, nu oameni: daca erau asa prost tratati, americanii si englezii de rind, in acel sfirsit de secol XIX, de ce nu si-au asasinat patronii fara scrupule, mai mult, ii admira si ii iau de model?!?!

Last edited by Theodore_of_Mopsuestia; 30.07.2013 at 16:52:18.
Reply With Quote