Citat:
În prealabil postat de anita
Sa stii ca macar la 2 saptamani tot trebuie sa mergem ,chiar daca este greu.
Imi spunea aceasta vecina care a stat in Spania ca la Barcelona unde a stat ea slujba incepera la ora 10 ca sa vina toti romanii ,si cei care stau mai departe.
Biserica era plina ,Dumnezeu sa le ajute !
|
Ce intelegi prin "prea departe"?
Am vorbit cu o femeie - romanca casatorita in Siria. Unde locuia ea nu era biserica ortodoxa. Si avea de facut vreo 400 km ca sa ajunga la Biserica. Am dat exemplu pe ea acum dar ca ea sunt multi. Romani sunt peste tot in lume. Imi spunea ca isi facuse o camera mai mica pentru ea, cu icoane , cu de toate si ca la Biserica efectiv mergea doar 2 doua ori pe an cand reusea sotul ei sa o duca cu masina.
Eu stiu cum trebuie mers la Biserica dar nu condamn pe nimeni si nu cataloghez pe nimeni, ca numai Dumnezeu stie exact greutatile fiecaruia.
Sa nu vorbim de Spania sau Italia unde comunitatile de romani sunt mari, au Biserici si preotii sunt romani.
Si aici la Londra biserici romanesti sunt 3 , eu consider ca foarte putine raportat la numarul de romani. La Biserica din centrul Londrei uneori nici nu poti intra duminica, atat de multa lume este, nu ai efectiv loc si in fata Bisericii nu e spatiu, Biserica fiind plasata pe o strada centrala, ingusta, fara curte. Din strada se intra direct in Biserica. De la casa mea si pana la Biserica cu autobuzul faci 3 ore jumatate. Multi romani mai merg la Biserica greceasca, bisericile grecesti sunt mai multe.
As dori sa iti spun ca sunt foarte multi romani care merg la Biserica duminica de duminica insa sunt la fel ca la inceput fara nici o sporire duhovniceasca. Sa nu crezi ca daca mergi la Biserica duminica de duminica gata esti mantuit.
De altfel multi romani care trec peste pragul acesta si ajung duminica de duminica la Biserica considera ca sunt foarte sporiti duhovniceste dar nu vad cat pacatuiesc condamnand pe ceilalti saracii care munciti de patimi, de nevoi, sau cine stie ce greutati nu merg in fiecare duminica. Insa eu cred ca nu este mare diferenta intre unii si altii.