Citat:
În prealabil postat de guardian knight
Poate ar fi interesant sa facem o analiza a nuntii din perspectiva statusului social si apoi din cea a mediului unde se desfasoara (urban-rural).
Nefiind foarte in varsta ,dar nci extrem de tanar, eu insumi, la cei 35 de ani ai mei, am fost de-a lungul vietii mele ,la tot felul de nunti si cred ,ca am retinut, in mare, diverse aspecte in functie de tipologia nuntii respective !
In acest sens, putem spune ca avem :
a). nunta inainte de 89 !
b).nunta de dupa 89 !
1).nunta de oras !
2).nunta de tara !
*).nunta de mahala !
#). nunta elitisto-selecta !
Voi, la cate nunti ati asistat, direct, de ce tipologie, si cu ce simtamite si observatii ???
|
Am fost doar la nunti dupa 1989, la oras, dar si la tara. Nu stiu ce intelegeti prin nunta de mahala si elitista selecta.
Observ ca un lucru predominant, desi nunta are loc la oras, aceleasi obiceiuri ca si la tara, cu lautari, muzica populara si manele si un fel de maestru de ceremonii, vornic care recita poezii ad-hoc pentru miri. Difera in functie de zona.
Mai este obiceiul cu furatul miresei respectiv negociatul cu variatii atat la oras cat si la tara, obicei de origine tiganeasca. Nu prea se vede diferenta intre oras si tara, ceea ce ma duce cu gandul la faptul ca multi dintre oraseni sunt tarani la origine desi stau in oras.