View Single Post
  #92  
Vechi 29.07.2013, 12:26:03
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.893
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Da, au o economie relativ prospera - pentru ca au stiut ca prin mita si putere militara sa acapereze resurse, sa cumpere ieftin si sa vand scump, sa profite de pozitia $ in economia mondiala si sa exporte tzepe bancare si inflatie in toata lumea.

Cum sta treaba pentru americanul de rand? In afara de electronice si arme la discretie, relativ ieftine, mare lucru nu este ieftin la ei.
Educatia este scumpa (costa peste 100 de mii de $ sa cresti un copil si sa-l duci de la gradinita la facultate), sanatatea este scumpa si sistemul teribil de prost.

Majoritatea cand termina facultatea, o termina pe seama bancilor, ingropati in datorii.
Banii care ii au multi, ii au pe credit avand ca si garantie bunurile personale, inclusiv casa.
etc.
In general de acord, cu doar cateva precizari:

1. In SUA si statele vestice au marele avantaj ca avand o agricultura competitiva, bine pusa la punct, unde pamantul se lucreaza pe suprafete mari, compacte, cu mijloace moderne (mecanizare, irigare, etc) si productivitatea agricola la hectar este mult mai mare decat la noi. Astfel, acolo mancarea este ieftina, si pe cand in Romania se cheltuie mai mult de 50% din bugetul unei familii pe hrana acolo se cheltuie un 20-30%.

2. Apoi raportat la venituri si pretul la utilitati (gaz metan, curent electric, transport public, etc) este unul destul de mic! Daca la noi in Romania factura la gaz metan intr-o luna de iarna poate ajunge si la 300-400 RON (ceea ce reprezinta cam 50% din salariu mediu pe economie!), in SUA nu cred ca dai jumate din salar sa platesti factura la gaz metan!

La transportul public la noi pretul unui bilet de tren Iasi-Bucuresti e de cca 60-70 RON (adica 10% dintr-un salar sau o pensie obisnuita)!

3. Cu educatia intradevar taxele la facultatile din tarile vestice sunt destul de mari! Insa as fi curios- vorba aia doar nu toata lumea vrea si trebuie sa faca facultate- cat de scumpe sunt scolile publice cu specific tehnic (echivalentul liceelor industriale si scolilor profesionale de la noi) si cat de bine se invata meserie in ele (pentru strungari, lacatusi, electricieni, soferi, fierar-betonisti, etc), in SUA ori in celelalte tari vestice!

4. Cu sistemul sanitar intradevar au si acolo serioase probleme, insa totusi fata de cel din Romania e mult inainte, sub raportul dotarilor din spitale si a felului cum isi face datoria personal medical! Cel putin nu cred ca se sta ca la noi unde multi doctori si asistente daca nu le pui plicul in buzunarul de la halat nu se uita la tine sau iti zice in fata ca operatia costa 10-20 de milioane!
Reply With Quote