Citat:
În prealabil postat de Decebal
Conform doctrinei marxiste (comunismului științific), revoluția socialistă trebuie să urmeze unei dezvoltări considerabile a capitalismului, dezvoltare ajunsă până într-acolo încât contradicțiile interne ale sistemului să ducă, cumva inevitabil, dar totuși prin revoluție, la socialism. Ai înțeles, tinere Florin?? Da sau nu? Acum rogu-te să îmi spui ce căutau bolșevicii lui Lenin să facă revoluție socialistă, nu de alt tip, în Rusia (Imperiul țarist) de vreme ce acest imperiu nu era nicidecum la o considerabilă dezvoltare capitalistă. Ba dimpotrivă, era cu mult în urma occidentalilor (în special englezilor și americanilor, dar și a altora) din acest punct de vedere; mai mult, capitalismul în Imperiul țarist s-a dezvoltat, atât cât a făcut-o, în special în urma investițiilor străine, că rușii nu prea aveau capitaluri. Acum te întreb încă o dată, chiar nu vezi contradicția absolut evidentă între doctrina marxistă și felul în care a fost pusă ea în practică de Lenin și de iudeo-bolșevicii lui?
Apoi, ce legătură vezi dumneata, tinere Florin, între socialism și ateism ori materialism? Ți se pare cumva necesar ca un om care gândește socialist din punct de vedere economic să fie ateu sau materialist din punct de vedere "spiritual", intelectual măcar? De ce a trebuit socialismul științific să fie corelat cu materialismul dialectic și istoric, cu ateismul, dar chiar mai rău de atât că marxismul nu este chiar un simplu ateism, e mult mai mult?
Vorbești apoi despre o "încetare a persecuțiilor", dar până atunci uiți că prin persecuții i-au "dresat" și i-au pus la "respect" pe ortodocși, și cred că nu numai pe ei, așa încât este destul de cinic să vorbim despre "încetarea" persecuțiilor. Și mai este un aspect, foarte important, faptul că au mai "încetat" persecuțiile asta nu are chiar așa de multă relevanță pentru că Uniunea se conducea după principii marxist-leniniste, învățătura creștină fiind marginalizată total, așa încât Biserica nu avea nicio influență semnificativă în societate. Așa cum s-a întâmplat și în România, dar la o scară mai mică a durității în comparație cu Rusia. Dar problema este că și asta este de fapt tot persecuție, doar că sub altă formă. Faptul că unii sau alții își botezau copiii la biserică nu are relevanță prea mare atâta timp viața lor era orice numai nu creștinească. Era vorba deci despre niște aspecte formale, pe care nimeni nu le lua în serios, la putere era altă lege, nu cea creștinească, ci una anti-creștină.
|
Sunt în acord deplin cu toate precizările, mai puțin ultima afirmație, iertare...
Din fericire, deși puterea credea că Botezul, Nunta și celelalte Sfinte Taine erau aspecte formale, credincioșii (Biserica) credeau cu totul altceva. Astfel credința a supraviețuit în țările care au trăit sub dictatură, inclusiv, desigur, în România.
Cât despre viața creștinească, în ciuda faptului că nu era exemplară (cum au dorit mereu unele fracțiuni din Biserică sau mai exact spus unii dintre ereticii care se consideră și azi "adevărata" Biserică) au rămas multe "relicve" în comuniștii ăștia mici care eram noi, copiii de atunci: conduita morală, atitudinea față de aproapele și rugăciunea etc. Rugăciunea, în special, învățată și practicată acasă și repetată la biserică (atunci când mergeam, eu din păcate mai rar, câteodată la nunți și mereu de Crăciun și de Paști) am ținut-o minte toată viața, inclusiv când eram ateu convins (cum credeam eu, la suprafața minții mele). Și nu doar că am ținut-o eu minte, dar, din fericire, m-a ținut minte și ea pe mine...:) Slavă lui Dumnezeu!