Masonii oare de ce ne sunt dusmani ?
In Rusia problema este mai complexa!
In primul rand, era vorba de situatia dezastroasa economica si sociala din Rusia tarista, situatie agravata de primul razboi mondial si de incompetenta conducerii statului si a ultimului tar Nicolae al doilea (intr-un fel Nicolae al doilea a patit cam ca Nicolae Ceausescu: imbatranit, cu o sotie de origine germana urata de popor asupra careia planau serioase suspiciuni, si inclusiv cu influienta distructiva a celebrului Rasputin)! In aceste conditii nemultumirile poporului erau mai mult decat evidente.
Apoi este cert ca V.I.Lenin a fost "cointeresat"" de serviciile de informatii germane, care aveeau tot interesul ca Rusia tarista sa iasa din razboi si astfel intreg frontul de est a Antantei sa se prabuseasca.
Alta ipoteza spune ca de fapt intreg sistemul comunist a fost de fapt gandit si conceput (de catre marii finantisti si industriasi- ca se numeau "masoni"" ori altcumva are mai putina importanta) ca un mod de a controla lumea (prin "revolutia mondiala""), iar Rusia (datorita conditiilor mentionate mai sus) a fost primul stat in care s-au decis sa-l experimenteze! Din pacate ipoteza este mai greu de verificat sau demonstrat (desi pare plauzibila, revolutii bolsevice in anii imediat urmatori primului razboi mondial mai avand loc si in alte state- Ungaria, Austria, Germania) in lipsa unor dovezi sau probe concrete!
In privinta situatiei Bisericii Ortodoxe in tarile cu regimuri comuniste, de-a lungul timpului, aceasta a variat: marile persecutii si crime asupra acesteia au avut loc in timpul razboiului civil (1918-1921) din Rusia, apoi in timpul lui Stalin (aici in principal datorita dementei si paranoiei lui Stalin, care i vedea pe toti ca pe potentiali dusmani sau complotisti), in Romania in anii 50''.
Dupa 1956-1960, in URSS situatia s-a schimbat. Sub conducerea lui Nikita Hrusciov si Leonid Brejnev, desi amandoi erau adepti convinsi ai sistemului comunist, totusi au inteles un lucru: un stat nu se poate conduce prin metode de teroare, ci prin masuri mai realiste si mai eficiente in plan economic. In general in URSS, dupa 1960, desi propaganda ateista exista destul de pregnant, totusi persecutii directe asupra bisericii ortodoxe nu au mai fost in general, iar cine vreia sa se duca la biserica ori sa-si pastreze credinta nu era impiedicat sa o faca. Situatia aceasta o cunosc destul de bine, deoarece am avut neamuri si rude care au trait in URSS in anii 70'-80'.
In Romania dupa 1964 situatia era cam la fel- persecutii directe asupra Bisericii Ortodoxe Romane nu au mai fost in general. Stiu ca inclusiv ofiterii de militie sau securitate isi botezau copii sau se duceau la biserica.
In general ideologia comunista era una atee, insa depindea foarte mult de cel din fruntea statului cat de deschis la minte era!
Desi in unele tari regimurile comuniste au obtinut unele rezultate pozitive pe plan economic si social - in URSS in timpul lui Hrusciov si Brejnev, in Iugoslavia in timpul lui I.B.TIto, in Ungaria in timpul lui Janos Kadar, in Polonia in timpul lui Edward Gierek, in Romania in timpul lui Nicolae Ceausescu, totusi aceste rezultate s-au obtinut in general datorita abilitatii unor lideri si nu datorita unor performante deoasebite a ideologiei si sistemului economic comunist!
Marea greseala a lui Karl Marx si Frederich Engels, cand au scris acel "manifest comunist"" a fost ca nu au inteles un lucru de baza: in teorie suna foarte bine, insa pentru a putea fi aplicat in practica era nevoie de öameni perfecti""! Ori asa ceva pur si simplu nu exista!
Iar modul cum s-a terminat cu sistemul comunist in Europa si äventurile"" lui Mihail Gorbaciov iarasi lsa loc la mai multe ipoteze:
- unii zic ca de fapt Gorbaciov a fost trimis sa lichideze un experiment nereusit si sa "faca curatenie"";
- altii zic ca de fapt Gorbaciov a fost contactat de structurile speciale din Vest, pentru a lichida principalul opozant al sistemului vestic si a incheia razboiul rece. Totusi, daca ar fi fost asa, cred ca structurile KGB l-ar fi "mirosit"" din timp, la aceea ora (sfarsitul anilor 70'- inceputul anilor 80'- cand a inceput ascensiunea pronuntata a lui Gorbaciov spre varful puterii) KGB-ul (condus de Iuri Andropov) era foarte eficient pe linie de informatii, umilind CIA sau MI-6 in cateva ocazii!
-alta ipoteza mai plauzibila este aceea ca Mihail Gorbaciov chiar credea sincer ca reformele sale "glasnost"" si ""perestroika"" chiar puteau reforma sistemul comunist, intr-un fel de "socialism cu fata umana""! Insa s-a dovedit a fi naiv si complet depasit de situatie: la aceea ora economia si societatea sovietica mai functionau doar in virtutea inertiei, iar greoaele mecanisme economice foarte greu mai puteau fi modificata! Sistemul sovietic pur si simplu se impietrisera si era ca un joc de carti: daca luai o carte se darama toata constructia. In plus in URSS existau puternice contradictii nationale, care fusesera tinute sub pres si oarecum aplatizate doar de nivelul de trai destul de bun aproximativ din perioada 1960-1964-1985.
|