Citat:
În prealabil postat de catalin2
Desigur ca pustnicii nu se spovedeau tot timpul, pentru ca aveau o viata curatita.
|
Nu se spovedeau tot timpul, se pocaiau tot timpul, chestie pe care noi nu prea o intelegem.
Ar fi mai bine sa pune problema in felul asta decat ca "aveau o viata curata" - care zic eu, e f. prost pusa.
Nu stiu ce intelegi tu prin asta..pentru ca lipsa absoluta a pacatului indoielnic ca se atinge in viata asta si desi e o tinta, atentia trebuie sa fie indreptata spre pocainta, nu spre scopuri cvasi-imposibile care pot descuraja pe multi, facandu-i sa uite de ceea ce este practic si necesar in fiecare zi - pocainta.
Citat:
La noi e mult mai greu sa avem asa ceva, de aceea preotul ne dezleaga de pacate facute.
|
Este sa zicem o pocainta in mod "turbo". Dar poate fi folosita si prost, adica sa iesi cu de pe pista si sa calci gardurile.
Citat:
Importanta este reprimirea harului, am citit ca parintii (calugarii) spun ca dupa trei zile (cred) de pocainta intensa se poate ierta un pacat, adica sa se reprimeasca harul.
|
Incerci sa fii amuzant, sau cum?
Este reteta din aia cu "70 lumanari la 7 biserici"?
Ce e aia "pocainta intensa"? Fix 3 zile?
Nu conteaza felul pacatului? Ce inseamna "intensa"?
Poti sa tii 3 zile de post negru, fluierand, si aproape zero pocainta.
Daca esti bolnav de ipocrizie, poti sa plangi cu lacrimi de crocodil o ora si sa te consideri iertat si plin de har.
Si desigur, exista si opusul la capitolul profunzime vs. timp, dar nu mai insist, ai prins ideea.