View Single Post
  #347  
Vechi 22.07.2013, 16:21:14
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
În primul rând, din punct de vedere logic harul este inițial împărtășit oamenilor din afara Bisericii. Orice om care în prealabil nu făcea parte din Biserică primește harul el ca om din afara Bisericii și este încorporat astfel prin har. Asta din punct de vedere logic. Altfel spus, stai liniștit că nu ai descoperit roata la căruță.

În al doilea rând, ceea ce s-a întâmplat acolo cu acea dăruire a Duhului de care vorbește Cartea Faptelor a fost o Sfântă Taină a Bisericii. Este primirea darului Duhului Sfânt, și s-a făcut la propovăduirea apostolilor, nu într-un mod aleator, întâmplător. La toți oamenii care mai erau atunci pe pământ, așa ceva nu se întâmplase pentru că nu era Biserica la ei. Cu alte cuvinte, harul lui Dumnezeu nu se poate împărtăși cu adevărat în afara Sfintelor Mistere, sau mai bine spus orice împărtășire de har dumnezeiesc mântuitor este un Sfânt Mister al lui Dumnezeu și al Bisericii. Harul dumnezeiesc, după cum am mai subliniat și pe alt thread, se poate împărtăși și prin ceea ce îndeobște, de obicei nu am numi Sacrament al Bisericii, dar de fapt, în plan ocult, să zic așa, este Sfânt Mister al Bisericii. Citatele pe care le-am dat de la sfântul Grigorie Palama, dar nu este nici pe departe singurul care mărturisește așa ceva, sunt edificatoare din acest punct de vedere. Dar în cazul lui, ca și al altora, este vorba despre oameni deja încorporați Trupului lui Hristos.

Ca să concluzionez, nu este posibil ca harul dumnezeiesc mântuitor și îndumnezeitor să se împărtășească în afara Sfintelor Mistere și în afara Sfintei Biserici, adică în afara Trupului lui Hristos. Tot ceea ce am putea spune este, în cazul Bisericii că s-ar putea ca hotarele ei să fie mai largi în sensul că deși undeva nu este Biserica cea adevărată totuși ar exista elemente specifice acesteia, dar asta nu înseamnă în niciun fel legitimarea acelei "organizații", iar în cazul Sfintelor Mistere că acest concept circumscrie o realitate mai "diversă" decât ceea ce noi îndeobște, în general considerăm ca sacramente al Bisericii; și există din acest punct de vedere mărturii ale unor Sfinți Părinți care vorbesc despre împărtășirea noetică, gnostică din Logos, sau din Trupul și Sângele Logosului, care poate fi simultană cu Sfânta Euharistie, dar nu în mod absolut necesar, altfel spus experiența mistică a împărtășirii noetice, spirituale poate avea loc și la un moment care poate să nu fie efectiv momentul Împărtășaniei, însă este tot Sfânt Mister Euharistic, doar că se împărtășește la un alt nivel, și este vorba în general de cazuri puține, de oameni inițiați într-un sens mai profund în Sfintele Mistere ale lui Iisus Hristos.


Zău??? Poți să ne dai și un exemplu? Dar de mântuire, mântuire, nu de mântuire din vreo boală sau altă problemă. Oricum te asigur că ceea ce ai spus în această postare nu este învățătură a Bisericii, ci este o eroare, care poate fi combătută chiar cu cuvintele lui Hristos. Dar până una-alta străduiește-te, dacă poți, să ne dai exemplul cerut.


Această concluzie este greșită și te asigur nu doar că nu poți demonstra, dar că nici nu vei putea, și asta pentru că, după cum am spus mai sus, acolo a fost o Sfânta Taină a Bisericii, mai mult se poate vedea din text foarte clar că nu era vorba în cazul acelor oameni de a primi vreun botez, fie el și al dorinței. Dumnezeu l-a răsplătit pe Corneliu prin faptul că i-a deschis calea către Biserică și i-a deschis calea Bisericii, prin apostolul Petru, către el.


Ne miră, pe unii, lejeritatea cu care unii fac afirmații fără nicio acoperire, evident neavând ei putința să ne lezeze imaginea despre Biserică, sau cel puțin unora cu siguranță. Iar pentru "Duhul suflă unde vrea" ar fi vazul să consulți niște interpretări ale Sfintei Tradiții a Bisericii și abia după aceea să te riști la interpretări. Iar dacă până acum nu ai făcut acest lucru, este bine măcar de acum încolo să o faci.


Totuși este de menționat că Dumnezeu a hotărât, și încă din veci, că nu există cu adevărat mântuire în afara lui Hristos și în afara Bisericii, evident și în afara unei vieți corespunzătoare cu învățătura de mântuire.

Pe de altă parte, chiar și dacă s-ar mântui și alți oameni în afara Bisericii lui Hristos, adică în afara Ortodoxiei Creștine, asta nu înseamnă că acele organizații ar primi vreo legitimitate, ci doar că poate fi vorba despre toleranța și îngăduința lui Dumnezeu față de cei care se află totuși în stare de ilegitimitate, altfel spus care totuși nu respectă voia lui Dumnezeu în ceea ce privește Biserica, dar sunt tolerați, doar atât, tolerați, nu legitimați, din anumite motive pe care Dumnezeu le-ar putea avea.


Este un lucru care stă în picioare.
Mulțumesc, frumos, Decebal. Apreciez că ai făcut efortul să îmi răspunzi și, încă, în mod serios.
Cu recunoștință,
Doamne ajută!
Reply With Quote