View Single Post
Vechi 21.07.2013, 20:59:26
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia Vezi mesajul
Linkul ala, de care sunt aproape sigur ca o mai fi o declaratie a vreunui mitropolit grec de cartier, se potriveste cu restul postarii ca nuca in perete. Una este conservarea stricta a principiilor si esentei unei credinte date, si altceva o "apologetica latratoare" la nivelul isteriei confesionale mledievale. Decebal a respins foarte corect dulcegul irenism criptosincretist care a sedus-o pe colega Laura, si eu sunt de acord cu el, desi dintr-o perspectiva total non-crestina. Pe de alta parte, vituperatul reciproc intre membrii si sacerdotii BO si BC e la jalnicul nivel de narcisism comercial, adica marketing: "veniti la noi, ca suntem genuini, suntem cei mai tari". Exact ca la orice firma care cumpara/produce si mai ales vinde, din toata planeta asta. Acelasi impuls e, desigur, foarte uman, insa cu siguranta non-divin, deci nu e vreo asociatie/asociere divino-umana in acest gen de atitudini banal de previzibile la orice organizatie de pe lumea asta. A, daca vin altii peste voi (catolici, NP, sincretini, pardon sincretisti, oricine) faceti si voi ca Unul Care a zis "Daca am vorbit rau, arata ce am spus rau, dar daca am vorbit bine, de ce ma bati?". Si asta, ca raspuns la palma unui slugoi subiectiv-organizational si lingusitor-preaplecat, ca toti cainii omega fata de cainele alfa, care a indraznit sa loveasca pe cineva inca necondamnat. Ah, am uitat, nu puteti face asta.
Puterea exemplului este cea mai mare. In momentul cind o credinta rodeste, (si) altceva decit organizationism subiectiv si latrator (fie el aproape patologic de ierarholatru si relativ fanatizant, ca in cazul celui apusean, fie difuz si predispus la crize filetiste a la grec/sirb/rus, ca in rasarit) deja faptele vorbesc de la sine cuvintele tacute ale Divinitatii. Da, atunci apologetica merita sa fie dura, chiar pe alocuri insultatoare, dar numai ca raspuns la o agresiune. Exista Cineva, Care toata viata Lui a blestemat doar...o planta. Cei care vorbesc in Vest de "primitivismul ortodoxiei sau al altor credinte rasaritene" si cei din Est, care vorbesc de "imperialismul papistas/prozelitismul (neo)protestant" au uitat cum a trait, cine a fost si ce a facut intemeietorul propriei credinte?
Despre link-ul postat a comentat Catalin si sunt de acord cu el. Din pacate, politica globala nu urmareste mantuirea omului, ci plafonarea Ortodoxiei si ascunderea adevarului pentru cei multi. Cu o credinta puternica putem birui mai usor fortele raului. Intemeietorul crestinismului a fost Mantuitorul, nu la modul declarativ, ci in mod real. Apostolii au lasat invatatura crestina intr-un anumit mod. Cu ce drept s-o schimbe oamenii? Dumnezeu sa le ajute tuturor sa-si deschida ochii.
Reply With Quote