View Single Post
Vechi 20.07.2013, 16:28:34
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de eliza-georgiana Vezi mesajul
Ce ar face Sfantul Ilie astăzi, in mijlocul idolatrilor secolului XX, al puzderiilor de secte, al „taumaturgilor” răsăriți din noaptea comunismului ateu, al pretinșilor „guru”, ai abaterii quasi-generale de la normele moralei creștine?

http://www.doxologia.ro/viata-biseri...manilor-astazi
Foarte interesant dar nu vi-se pare putin fortata mutarea,fie si metaforica,unui prooroc din lumea iudaica a VT,via istoria medievala romaneasca,in prezent?Pana la urma,pe acest rationament,cei ce l-ar auzi ar trebui sa reactioneze precum evreii de atunci,ca sa fim corecti istoric pana la capat.Mie mi-se pare ca se arunca o umbra nationalista usor anacronica peste o figura biblica mai ales ca dialogul imaginar se potriveste si nu prea cu pasajul biblic in cauza,Ilie nu prea era genul sa stea la demonstratii teologice,el a avut o demonstratie de forta,de sorginte divina,terminata cu eliminarea fizica a adversarilor,incuviintata de profet.In dialogul imaginar profetul pare imblanzit cumva istoric,mustra dar nu mai elimina pe nimeni fizic,actioneaza precum un parinte al Bisericii si asta nu prea are treaba cu scena din VT.PS:stiu cine este parintele Gordon,am tot respectul posibil,nu este o critica ci doar nu inteleg poate comparatia.Mie imi pare artificiala si fortat transmutata istoric dar intrucat parintele este un patriot cred ca a dorit,chiar cu pretul sacrificarii realismului,sa zugraveasca in oglinda un mesaj.
Reply With Quote