Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan
P.S. Am cunoscut cândva un om pe care tinerii îl considerau mare teolog. Avea și carieră frumoasă, academică, prin alte țări, "civilizate". Preda o disciplină căreia doar când îi pronunț numele mă apucă frica. Întrucât era prea dificilă pentru biata mea minte, deși disciplina respectivă este esențială în câmpul teologiei.
Ei bine, omul acela era mai degrabă un experiment umano-porcin. O splendidă manifestare a nesimțirii, aroganței, disprețului.
Nu am avut nici un conflict cu biata creatură, nici măcar n-a trebuit să suport sila de a-l saluta. Cu toate astea, doar când privea în sală, peste capetele noastre, simțeam că se așterne frigul în amfiteatru. Sunt sigur că un astfel de exemplar ar fi rămas celebru în istoria lumii, alături de unii dintre cei mai iluștri torționari, alături de marii capi ai Inchiziției, de pildă. Alături, chiar, de unii cimpanzei.
Și toată această teribilă nebunie în învățământul teologic ortodox, chipurile. Închipuiți-vă că omulețul acela cu priviri de lup hămesit, cu gât înțepenit și mers de urs, ne făcea sinteza rodniciei unor oameni ca Ignantie Teoforul sau Clement Romanul. Vorbea despre Iubire și Adevăr...
Și ne mirăm de ce studenții nu iubesc învățătura... Ce lucru mai bun pot face tinerii decât să fugă din fața unor astfel de creaturi care s-au lățit peste catedre, studii și destine precum ciuperca bombei atomice peste sat?
|
Am inteles. Nu erati compatibili fizic.
O mare tragedie in ziua de azi, daca stai bine sa te gandesti.
Ca sa nu mai vorbim ca o fiinta atat de dizgratioasa avea totusi o catedra de teolog iar o persoana stralucita intelectual si spritual (fizic nu mai vorbim), risca in fiecare zi sa treabuiasca sa treaca prin sila de a-l saluta din postura unui amarat de student.
Apropo, stii ce l-a ucis pe Iuda?
Dispretul.
Mai intai fata de cei din jur (nu asa scoliti ca el, nu asa destepti sa-si dea seama de teatrul care il juca ca pretins ucenic, ca-i fura la punga comuna), apoi fata de Fiul lui Dumnezeu care a considerat ca face exact 40 de arginti si in cele din urma, indelung exersat o viata, dispretul i-a depasit arogana si s-a intors impotriva lui, oprindui-se pana la urma in gat, in aceasta treaba funia avand un rol cu totul si cu totul secundar.