Subiect: Primatul papal
View Single Post
  #8  
Vechi 20.07.2013, 12:15:01
Decebal Decebal is offline
Banned
 
Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.651
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
BC crede că orice Papă, în calitate de urmaș al lui Petru. Așa cum noi mărturisim că, în baza succesiunii apostolice, credința și harul dat ucenicilor lui Hristos se transmit tuturor episcopilor prin Taina Hirotoniei, astfel încât orice episcop e un urmaș/ succesor al Sfințlor Apostoli, la fel BC susține că orice episcop al Romei este urmaș al lui Petru, primul Papă. Rămâne, însă, întrebarea: Sfântul Apostol Petru a primit, într-adevăr, o vocație și o harismă specială din partea lui Hristos? Acea expresie "pe această piatră voi zidi Biserica Mea" se referă la persoana lui Petru, sau la credința acestuia, deci la Persoana lui Hristos, Cel pe Care Petru L-a mărturisit? A avut Petru, din partea Mântuitorului, dreptul de a-și exercita o autoritate universală, a fost desemnat de către Dumnezeu drept infailibil în materie de credință și morală, în sensul actual al acestei dogme catolice?
Asta "întreb" și eu, anume ce vocație și harismă specială a primit sfântul Petru, dar de fapt nu el ca persoană, ci așa zisul oficiu petrin, mai apoi papal, când toți apostolii au fost și sunt pietre de temelie ale Bisericii (Apocalipsa 21,14), când tuturor le-a fost făgăduită călăuzirea de către Duhul adevărului la tot adevărul (Evanghelia după Ioan), când tuturor Hristos le-a făgăduit "cheile" Împărăției cerurilor, când tuturor le-a dat Duh Sfânt pentru a ierta sau ține păcate, când toți au fost făcuți pescari de oameni?

Și ca să vedem contradicția și mai acută a felului în care așa zișii "catolici" abordează primatul și infailibilitatea la nivel dogmatic putem vedea un text de la Conciliul II Vatican, în care "catolicii" acceptă infailibilitatea pentru toți apostolii Domnului, însă dintre episcopi, paradoxal, doar celui de la Roma.

"Cuvântul colegiu nu trebuie înțeles în sensul strict juridic al unui grup de persoane egale între ele, căci papa, care face parte din el, nu este membru ordinar al lui. El trebuie numit corp sau ceată; paralelismul dintre Petru și apostoli pe de o parte, și dintre papa și episcopi pe de altă parte, nu înseamnă că fiecare episcop posedă infailibilitate personală, cum o posedă fiecare apostol, ci numai papa; episcopul devine membru al colegiului în virtutea hirotoniei și a comuniunii cu papa, înțeleasă în mod juridic, adică nu există exercițiu real al sarcinilor episcopale fără consimțământul papei; papa, ca păstor suprem, poate acționa de câte ori consideră necesar pentru binele Bisericii, în timp ce colegiul nu poate exercita o acțiune strict colegială decât numai cu consimțământul capului său."

sursa: Nota explicativă preliminară citită înainte de votarea finală a capitolului III al Constituției despre Biserică la Pr. Nicolae Chifăr, Istoria creștinismului, vol. IV, Editura Trinitas, 2005, p. 261-262

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Dacă Hristos S-a referit nu la persoana lui Petru, ci la credința acestuia (concluzie la care ne conduce însăși explicarea lingvistică a textului biblic original), atunci textul din Matei16 este în perfectă concordanță cu alte versete nou-testamentare, în care se arată, fără putință de tăgadă, faptul că unica Temelie a credinței și a Bisericii este Însuși Iisus Hristos, "Fiul lui Dumnezeu Cel viu".

Spre deosebire de confrații catolici, Biserica noastră îi recunoaște episcopului Romei doar un primat onorific, o "președinție în iubire" (așa cum frumos se exprima Paul Evdokimov), nu unul jurisdicțional.
Am auzit că ar exista în vremurile din urmă și unii istorici și teologi ortodocși care ar accepta chiar mai mult decât cele de mai sus, mi se pare că despre Meyenedorff este vorba. Totuși, din punct de vedere dogmatic nu se poate afirma ceea ce ai spus că ar reprezenta poziția Bisericii Ortodoxe, lucrul acela era valabil din punct de vedere canonic, dar nu mai este valabil odată cu separarea papismului de Biserica Ortodoxă Universală și cu scoaterea scaunului Romei din pentarhia patriarhală ortodoxă. Însă din punct de vedere evanghelic primatul sau întâietatea (în iubire) nu ține la modul explicit de un scaun episcopal sau patriarhal sau altul, ci ține de vrednicia și harul unuia dintre episcopi, precum și de harul și capacitatea celorlalți de a îi recunoaște "alesului" întâietatea, dar nici în acest caz nu ar fi vorba despre vreun primat în materie de emitere de dogme de credință sau de stabilire unilaterală a adevărului acceptat și crezut de Biserică; se poate accepta să spunem scaunul Romei pentru infrastructură, să zicem, dar nu pentru vreun argument dogmatic, pentru că, după cum spune Evanghelia după Ioan, închinarea adevărată a lui Dumnezeu I se aduce în Duh și adevăr, nu într-un loc geografic sau altul. Și, după cum am mai spus, pentarhia ortodoxă nu este o chestiune dogmatică, ci doar una conjuncturală (nu însă fără temeiuri) și canonică, ținând de rânduiala bisericească, iar nu de revelația dumnezeiască.
Reply With Quote