Citat:
În prealabil postat de laurastifter
În schimb, vorbind despre creștinii catolici ca persoane, ca iubiți și iubitori ai lui Hristos, nu, nu-i pot numi "eretici" și, în primul rând, NU pot generaliza în acest mod! Pot spune chiar că am cunoscut catolici orthodocși, așa cum am mai scris și mi-ar fi imposibil să-i privesc în ochi pe acești creștini și frați de credință, după ce i-aș fi numit, fie și doar în gând, "eretici" și "în afara Bisericii lui Hristos".
|
La lucrul ăsta ți-am mai răspuns odată și îl reiau aici
Citat:
În prealabil postat de laurastifter
Cunosc personal o creștină catolică atât de profundă în dragostea față de Hristos și de aproapele, cu un spirit de sacrificiu autentic și uimitor față de o persoană bolnavă care nici măcar nu-i este rudă și pe care o îngrijește zi și noapte, cu un devotament foarte, dar foarte aproape de sfințenie!
Pot crede că această CREȘTINĂ autentică este neortodoxă?
În sens confesional da, dar în fața lui Dumnezeu cred că este incomparabil mai ortodoxă decât voi putea fi eu vreodată în viața asta și-n viața de apoi!
|
Nu doar că poți să crezi acest lucru, poți să știi și să fii chiar sigură de acest lucru, sau mai bine spus ai putea, dacă ai fi cu adevărat ortodoxă. Dar până să devii tu însăți adevărat pravoslavnică mai ai de mâncat hrană tare. Nici în sens confesional și nici în alt sens acea individă nu este ortodoxă; aceasta este poziția Pravoslaviei, nu a cuiva sau altcuiva. În fața lui Dumnezeu s-ar putea să fie mai milostivă, mai cu milă decât unii ortodocși, dar asta nu înseamnă că ar fi și mai ortodoxă, pentru că nu este; aici este vorba doar despre niște distorsionări în materie de religie și spiritualitate care îți aparțin și de care poate vei reuși cândva să te vindeci și să înțelegi adevărul. Nu este vorba despre dispreț sau despre desconsiderarea persoanei respective, dar nu putem să nu fim obiectivi și să amestecăm lucrurile; dacă e așa de "ortodoxă", atunci de ce nu trece la Pravoslavie și să își facă aici lucrarea? Nu i se asigură un cadru adecvat sau nu i se asigură chiar nimic din partea preaputernicilor, nu găsește o comuniune adevărată? Păi cred că problema nu este a Pravoslaviei, ci a celor care, în "sfânta" lor tradiție, continuă să o falsifice, conservându-și puterea și dominația asupra celor mai slabi, mai ignoranți. Doar nu spunea Nietzche că în viață este vorba despre voința de putere? nu ne vorbea el despre morala stăpânilor și morala sclavilor? uite că astfel de distincții sunt valabile chiar și unde te-ai aștepta mai puțin!
Contradicțiile din discursul tău, pe care le-am mai arătat, văd că se manifestă și aici ca și în alte dăți. Deși te pronunți că ai accepta învățăturile ortodoxe dogmatice, totuși nu te sfiezi să îi numești pe cei din afara comuniunii pravoslavnice drept "confrați" sau chiar "frați" în credință, deși este evident că pravoslavnicii și papistașii (așa zișii "catolici") nu sunt confrați sau frați în credință. Treci din nou peste importanța dogmelor, dar nu doar a dogmelor, probabil pentru că în cazul tău mărturisirea dogmatică a Pravoslaviei contează doiar la un nivel formal sau formalist, declarativ, pentru a avea și tu o identitate declarată, însă nu înțelegi și nu asumi consecințele diferențelor dogmatice până la capăt. Dacă lucrurile ar sta așa cum presupui dumneata probabil și papistașii ar trebui să o lase mai ușor cu formulările lor dogmatice și cu catalogările la adresa Bisericii lui Hristos Pravoslavnice. Dar uite că ei nu o fac, deși tu te tot chinui să ne bagi nouă așa subtil în cap să o lăsăm mai moale cu dogmele. Subiectivismul dumitale și părtinirea se arată din nou văzând că acest gen de lobby ecumenist îl faci exclusiv pe lângă pravoslavnici, nu și pe lângă papistași. Să înțeleg cumva că iar ne crezi adormită vigilența pravoslavnică de vorbele tale mieroase unse cu toate dulcețurile?
Iar dacă dumitale ți-ar fi imposibil să îi privești în ochi etc, ei uite că lor nu le este imposibil să ne facă schismatici și eretici, în afara Bisericii celei adevărate întemeiate de Iisus Hristos pe sfântul Petru, nu le este imposibil și nu le-a fost să facă uniatismul, nu le-a fost imposibil să ne calce în picioare de nenumărate ori de-a lungul istoriei în numele "legitimității" lor divine, nu le este nici în ziua de azi imposibil să comită șiruri de nedreptăți, așa cum se întâmplă acum din nou în Transilvania referitor la așa zisele "proprietăți" ale "Bisericilor" maghiare.