View Single Post
Vechi 19.07.2013, 21:58:44
Nastya
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Il las pe Petre tutea sa vorbeasca despre Vlad Tepes:

133. (Vlad Tepes) are meritul de a fi pus pe tronul Moldovei pe cel mai mare voievod român, pe Stefan cel Mare. Cu armele! Are meritul că l-a si bătut. Si are mai ales meritul că a coborît morala absolută prin tepele puse în cur la nivel absolut. Dormeai cu punga de aur la cap si ti-era frică să n-o furi tu de la tine. ăsta-i voivod absolut, Vlad Tepes. Păi fără ăsta istoria românilor e o pajiste cu miei!
http://www.sfaturiortodoxe.ro/petretutea.htm

Doamna Anca,

Am sa va rog sa-mi ingaduiti sa va mai spun ceva. Si-mi doresc sa nu va jigneasca asemanarea(apropierea gandului meu de gandul dumneavoastra).

Si eu ma gandisem la Petre Țuțea si la citatul despre Vlad Tepes (singurul despre Tepes)din cele „322 de vorbe memorabile...”.

Pentru că pe mine m-a indurerat cand l-am citit prima data si m-a contrariat de fiecare data cand l-am recitit.
Pentru mine (ca si pentru altii, probabil) Țuțea este fascinant si non-conformist. Dar si credincios, in felul sau original si inconfundabil.

Dar aici, in glorificarea lui Vlad Tepes uita de Dumnezeu. Asa cum uita de Dumnezeu toti aceia care pun mai presus legile oamenilor, de Legea lui Dumnezeu.
Pe mine m-ar fi bucurat si m-ar fi impresionat daca, in timpul domniilor lui Vlad Tepes oamenii ar fi fost cinstiti, corecti, buni...pentru ca erau cu adevarat CRESTINI.

De ce ar fi mai laudabil că intr-un neam crestin, oamenii nu fura sau nu sunt lenesi sau isi fac datoria doar de frica țepei.

Daca ai fi putut sa lasi punga cu galbeni in mijlocul drumului pentru ca valahii (sau cum se numeau ei atunci) erau credinciosi si respectau poruncile lui Dumnezeu etc. Atunci da, jos palaria! Dar de frica unui gâde? De frica unui conducator crud si tiran?

Tiranul si gâdele au disparut. Si oamenii de atunci pana la cei de acum au continuat sa fure, sa insele, sa faca rau si toate cele pe care pe le mai auzim la stiri, prin ziare, pe strada etc. sau le gasim ca pacate in Indrumarele de spovedanie(cel putin 400 de pacate).
Trebuie sa respectam legile stapanirii, ne-o cere si Mantuitorul Hristos.
Dar mai inati trebuie sa respectam poruncile lui Dumnezeu.

Nu trebuie sa uitam ca Dumnezeu Insusi a incercat sa-i indrepte pe oameni prin pedepse (pe care le gasim in Vechiul Legamant)care au culminat cu Potopul in care au pierit toti oamenii de pe pamant si toate vietatile si toti pomii etc. Au scapat doar aceia din Arca lui Noe.

Si? Ce daca! Oamenii au luat-o de la capat. Răul n-a pierit.

<<Fiti dar urmatori ai lui Dumnezeu, ca niste fii iubiti, si umblati intru iubire, precum si Hristos ne-a iubit pe noi si S-a dat pe Sine pentru noi, prinos si jertfa lui Dumnezeu, intru miros cu buna mireasma. >>(Galateni 5:1-2)

A trebuit sa se intrupeze Fiul lui Dumnezeu, sa patimesca. Sa se jertfeasca pentru noi si-a noastra mantuire. A fost necesara o asemenea jertfa pentru ca Omul sa fie rezidit.
Poate de data asta, prin iubire si prin mila, că jertfa nu ni se mai cere, sa devenim desavarsiti, asa cum Dumnezeu Insusi este.
Reply With Quote