Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Il las pe Petre tutea sa vorbeasca despre Vlad Tepes:
133. (Vlad Tepes) are meritul de a fi pus pe tronul Moldovei pe cel mai mare voievod român, pe Stefan cel Mare. Cu armele! Are meritul că l-a si bătut. Si are mai ales meritul că a coborît morala absolută prin tepele puse în cur la nivel absolut. Dormeai cu punga de aur la cap si ti-era frică să n-o furi tu de la tine. ăsta-i voivod absolut, Vlad Tepes. Păi fără ăsta istoria românilor e o pajiste cu miei!
http://www.sfaturiortodoxe.ro/petretutea.htm
|
Ca orice om care a mai citit cate ceva chiar si inainte de apartia lui Google in limba romana, ma bucur si eu, ca si dumneavoastra, de cate ori citesc ceva din Petre Țuțea.
Tot ca orice om, am un punct de vedere personal chiar si față de ce a grait acest mare, interesant si controversat ganditor al românilor, Petre Țuțea.
Sunt poate mai multe ganduri ale lui Petre Țuțea pe care nu le imbratisez in totalitate, dar acum, amintesc doar de doua:
1. Acest gand la care faceti referire care-l glorifica pe Vlad Tepes; pentru ca din adancul fiintei mele, asa neinsemnata cum e ea,
m-am opus intotdeauna ideii de razboi, ură, asuprire, robie, sclavie. Nici animalele nu se razboiesc asa cum o fac oamenii. Animalele se mananca intre ele pentru ca odata cu pacatul protoparintilor Adam si Eva, odata cu izgonirea lor din Rai, intreaga creatie a suferit din cauza neascultarii omului. Animalele se mananca intre ele, dar (se pare doar cu exceptia tigrului) nu ucid mai mult decat au absolut nevoie pentru intretinerea vietii. Dar Omul?
Si in plus, sunt mama. Dumnezeu m-a binecuvant cu doi copii. Am simtit in mine aceasta minune care se numeste:Viata. Viata trebuie ocrotita nu distrusa. Daca noi nu putem sa facem singuri nici macar un fir de par, cine ne da dreptul sa luam o viata?
Cum sa pot sa accept că un om, indiferent cat de decazut ar fi, trebuie sa fie supus la asemenea cazne. In numele carui dumnezeu s-ar intampla asta?
Am vorbit cu multi oameni care au trait razboiul sau perioada trista a Miscarii legionare, sau dictatura carlista sau dictatura antonesciana sau perioadele in care din cauza saraciei si exploatarii (care au existat cu adevarat, nu sunt povesti) oamenii napastuiti au facut greve sau au iesit in strada sa-si ceara drepturile.
Am aflat de la aceia care au trait razboiul in direct (nu trambitat ca mandrie nationala) ce orori au infaptuit toti (TOTI) participantii la razboi, inclusiv romanii cei balnzi si buni. Si asa am inteles ca incitarea la ura, razboi si toate ce tin de acestea nu pot sa fie de la Dumnezeu. Pentru ca Dumnezeu este pace si iubire.
E un punct de vedere pe care nu incerc sa-l impun nimanui. Dumnezeu sa ma ajute sa nu gresesc. Cand am sa ma infatisez lui Dumnezeu am sa aflu daca am gandit gresit sau nu. Vreau insa si ma rog lui Dumnezeu sa nu smintesc pe nimeni. Că e pacat mare.
2. Nu sunt de acord, sau cred ca necesita o discutie mai elaborata urmatoarea "citare"din (Imitatio Christi):
<<Robește-mă Doamne, ca să fiu liber! (Imitatio Christi)>> (322 de vorbe memorabile ale lui Petre Țuțea, Editura Humanitas 1997, pag. 64).
De ce nu sunt de acord? Pentru eu cred ca procesul se intampla invers. Dumnezeu ne-a creat dupa chipul si asemanarea Sa. Si ne-a creat liberi. Chiar si atunci cand i-a poruncit lui Adam (pentru ca Eva inca nu fusese creata) sa nu manance din Pomul cunostintei binelui si raului, l-a lasat pe om liber.
Dumnezeu i-a poruncit, dar nu l-a obligat, i-a dat dreptul sa aleaga. „N-a imprejmuit pomul cu gard sau cu sarma ghimpata” ne spune Parintele Bartolomeu Anania in Predica izbgonirii lui Adam din Rai
http://www.crestinortodox.ro/predici...m-rai-680.html
Dar omul, liber fiind, liber alege sa fie rob Domnului. Dumnezeu nu ne obliga sa fim robii sai. Dar pentru om e o bucurie sa fie rob al Domnului pentru ca atunci nu mai este rob al pacatului.
Si atunci, daca intr-adevar un om poate sa atinga desavarsirea aici, pe pamant, intr-adevar atunci omul ar fi liber, asa cum l-a creat Dumnezeu.