Citat:
În prealabil postat de catalin2
Cred ca daca mai discut mult despre asta ajung sa spun si eu ca poate tigrul are zece picioare, ca nu e nimic sigur in afara de Hristos.
Laura, eu ti-am inteles mesajul dar nu cum l-ai inteles tu. Stiu de la inceput ce sustii, iar acesta e tocmai relativismul si dogmatic si in alte domenii. Ne invartim degeaba in jurul cozii, parca relativismul asta s-a transferat si la intelegerea obisnuita, nu doar dogmatica. Te intreb sincer, nu sustii exact conceptiile ecumeniste? Daca nu stii exact care sunt, am mai spus, cauta orice articol ortodox pe tema asta si le gasesti acolo. De ce tot filozofam nu stiu, are cineva timp de pierdut?
|
"Cred ca daca mai discut mult despre asta ajung sa spun si eu ca poate tigrul are zece picioare, ca nu e nimic sigur in afara de Hristos."
Desigur. :)
Cred că au întru totul dreptate filosofii care observă faptul că adevărata cauză a majorității polemicilor pe teme filosofice constă în înțelegerea diferită a unor termeni. Faptul că tigrul are 4 picioare (pentru a rămâne la exemplul dvs) este un fapt ce ține de realitatea obiectivă (nu-i doar o impresie subiectivă, ce poate varia de la o persoană la alta), dar nu este un adevăr absolut, ci relativ.
Cred că neînțelegerea dintre noi pe această temă se datorează confuziei dintre noțiunile de:
1. realitate obiectivă (vs. impresie subiectivă care se poate afla în concordanță sau în neconcordanță cu realitatea obiectivă);
2. adevăr absolut (vs. adevăr relativ).
Dacă aș susține că tigrii nu au 4 picioare, aș contrazice nu un adevăr absolut, ci o afirmație aflată în deplină concordanță cu realitatea obiectivă. Prin urmare, în acest caz, problema mea nu ar fi relativismul, ci o idee delirantă. O astfel de afirmație s-ar datora nu unei maladii spirituale (relativismul), ci psihice.
De aceea susțin că tot ceea ce ține de realitatea lumii acesteia este relativ (nu ireal, ci doar relativ), unicul Adevăr absolut fiind Dumnezeu.
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca