View Single Post
Vechi 17.07.2013, 15:27:54
VladCat
Guest

Implicit Arhim. Zaharia: SĂ PRESCHIMBĂM STĂRILE NOASTRE PSIHOLOGICE ÎN STĂRI DUHOVNICESTI

- Ați vorbit despre oamenii din ziua de azi, doritori de plăceri și confort. Așadar, care este locul sentimentelor în viața noastră?

- Toți avem sentimente, dar acestea sunt în realitate o expresie a „omului vechi” și Dumnezeu ne cere să ne dezbrăcăm de acest „om vechi” (Ef. 4:22) și de sentimente. Trebuie să convertim aceste sentimente, care sunt de natură psihologică (sufletească) în simțiri și trăiri duhovnicești.

- Ați putea defini sentimentele?

- De exemplu, mi se întâmplă ceva și, din această cauză, simt o mare bucurie. Pot să trăiesc aceasta psihologic, să mă bucur și să fiu cu adevărat fericit, sau pot preschimba acest sentiment de fericire în trăire duhovnicească. De îndată deschid o conversație cu Dumnezeu și încep să-I dau mulțumită Domnului, așa încât, în loc ca acesta să fie un sentiment pur psihologic, el devine o bucurie duhovnicească, o energie spre împreuna-vorbire cu Dumnezeu. Dacă am un sentiment de tristețe și sunt grozav de necăjit pentru că, să spunem, mi-a murit mama sau cel mai bun prieten sau altă năpastă a căzut asupra mea, îmi voi vărsa inima înaintea lui Dumnezeu, precum Prorocița Ana (cf.1 Împ. 1:4-28), și voi folosi această energie a tristeții prefăcând-o în energie de rugăciune înaintea lui Dumnezeu.

Părintele Sofronie obișnuia să spună că nu putem trăi o viață monahală adevărată dacă nu învățăm să preschimbăm stările noastre psihologice în stări duhovnicești. Și cum facem aceasta? Îngăduim(...)

sursa:http://acvila30.ro/arhim-zaharia-de-...-duhovnicesti/
Reply With Quote