Citat:
În prealabil postat de catalin2
Si te poti gandi daca schimbarea aceasta nu s-a intamplat pentru ca, tu crezand ca ai dobandit intelepciunea inalta, ai inceput sa consideri ca poti fi chiar tu sursa invataturii ortodoxe, nu sfintii sau Biserica. Iar asta s-a intamplar probabil pentru ca ai fost atrasa de aceste conceptii. Si tu citezi tot timpul, dar probabil fara sa stii. Cum spunema in alt mesaj, cauta pe google cuvantul "ecumensim" sau derivate si o sa gasesti multe articole ortodoxe care vorbesc despre ecumensim si il critica. O sa vezi daca acolo nu sunt aproape aceleasi conceptii pe care le enunti, unele cuvant cu cuvant. Cum vezi, roata s-a descoperit, dar tot de altii.
|
Să cred că aș fi dobândit înțelepciunea înaltă? O, departe de mine un asemenea gând! "Dar o urmăresc, ca doar o voi prinde, întrucât și eu am fost prins de Hristos Iisus", așa cum scria, într-un context diferit, Sfântul Apostol Pavel.
Nu cred că aș fi dobândit înțelepciunea cea duhovnicească, ci o caut neîncetat, bine știind că, pentru creștini, adevărata filosofie este iubirea de Hristos, Cuvântul și Înțelepciunea cea ipostatică a lui Dumnezeu!
Da, este frumos și bine să luăm aminte la Părinții Bisericii, să le cunoaștem scrierile în mod direct (citindu-le), nu doar indirect (prin intermediul literaturii secundare care le comentează) și este bine să le urmăm, în primul rând, modul de trăire și teologhisire. Ei au fost, în același timp, fideli Tradiției și creativi sau, mai corect spus, și-au manifestat creativitatea tocmai în duhul Tradiției, continuând-o și îmbogățind-o. N-au ezitat nici să asume ceea ce era creștin în filosofia antică "păgână", așa cum nici înțelepții pictori ai mănăstirilor Moldovei nu s-au temut să-i înfățișeze pe "creștinii înainte de vreme", cum îi numea Sfântul Justin Martirul pe filosofii greci. Sfinții Părinți nu s-au limitat la a repeta, asemenea unor școlari, câteva citate preluate din operele generațiilor anterioare de Părinți și scriitori bisericești, ci au asumat, au sintetizat, au nuanțat, au aprofundat și au continuat reflecțiile teologice și duhovnicești ale înaintașilor lor.
Și eu citez. Chiar la începutul acestui mesaj am făcut referire și chiar am citat cuvintele Sfântului Apostol Pavel. Și mie-mi place mlt să rețin citate din Scriptură și din scrieri patristice și aș putea spune, , parafrazând o minunată cugetare a lui Newton, că dacă pot zări ceva în orizontul lumii spirituale deși sunt atât de mică, aceasta se întâmplă fiindcă stau pe umerii unor giganți... și cred că aceste gânduri se potrivesc fiecăruia dintre noi.
Datori suntem să ne raportăm la Părinți ca la reperele noastre autentice și mereu actuale de trăire și teologhisire, este în duhul Ortodoxiei inclusiv să-i cităm atunci când considerăm potrivit (nu cu citate din știu eu ce articole online, ci, parcurgându-le scrierile, să alegem din ele ceea ce simțim că ne împlinește cel mai mult, ceea ce se potrivește cel mai bine cu modul nostru de a trăi credința) și este, de asemenea, o datorie morală aceea de a fi capabili să gândim cu propria rațiune (în spiritul Părinților!) și să exprimăm frumos, în cuvintele noastre, în stilul propriu, ceea ce simțim și ceea ce am trăit în viața de credință.
"Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu. Priviți cu luare-aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința." (Evr13, 7) Ce credeți că a dorit să exprime autorul Epistolei către Evrei prin cuvintele "urmați-le credința", citind aceste cuvinte în strânsă relație cu îndemnul precedent ("priviți cu luare-aminte cum și-au încheiat viața")?...
Da, roata a fost inventată de alții... de alții, care au avut curajul de a fi originali și liberi în gândire; de alții care au înțeles că rațiunea, imaginația, creativitatea sunt daruri ale lui Dumnezeu, expresii ale chipului Său din ființa noastră. Suntem creați, modelați, "sculptați" după chipul lui Dumnezeu, după Hristos (cf. Col1, 15). Și expresii ale chipului lui Dumnezeu din noi sunt, potrivit teologului ortodox rus Paul Evdokimov, în special acestea:
cunoașterea,
iubirea,
libertatea și
creația.
Mi-am amintit (fiindcă și eu sunt o mare iubitoare de citate, dar nu ca sofisme - argumentul autorității -, ci ca repere și surse de inspirație în creșterea mea spirituală și intelectuală), mi-am amintit o cugetare foarte foarte frumoasă. Evit să-i menționez autorul, fiindcă aș vrea ca aceste cuvinte să fie citite "sine ira et studio".
Încerc să citez din memorie:
"mi-am încuiat porțile inimii, ca nu cumva să pătrundă în mine greșeala;
atunci, Adevărul m-a întrebat:
Eu pe unde voi intra?"
:)
P. S. Sper că nu este necesar să menționez, în fiecare mesaj, faptul că nu am intenția de a susține relativismul religios! Am început să repet obsesiv această idee aici, pe forum, fiindcă detest relativismul religios și este deranjant, agasant pentru mine să mi se atribuie această concepție pe care NU o împărtășesc nicicum și pe care o consider drept una dintre cele mai grave maladii duhovnicești ale zilelor noastre. Unicul Adevăr este Hristos! "Mai multe adevăruri înseamnă nici unul" (Petre Țuțea) și, de aceea, v-aș ruga să nu mai interpretați orice spun raportându-vă la această etichetă falsă pe care mi-ați atribuit-o.
Este ultima dată când menționez acest fapt. Nu am intenția de a-mi autocenzura mesajele, de teamă de a nu fi interpretate în sensul relativismului. Nu am de gând nici să mă justific, de fiecare dată, declarându-mi Ortodoxia ca-n fața unui tribunal eclesiastic. Doresc să exprim liber ceea ce simt și să mi se acorde încredere. Nu cer adeziune din partea cuiva (nu aș avea dreptul), ci doar încredere - cu alte cuvinte, atunci când spun că nu promovez relativismul, să fiu crezută și acesta să fie un subiect încheiat.
Acest PS se adresează, de asemenea, domnului Decebal și domnului AlinB.
Mulțumesc.
Hristos în mijlocul nostru!