În prealabil postat de cezar_ioan
Când eram adolescent am trăit într-un sistem autoritar, cu o ideologie puternică și ierarhie țapănă. Sistemul militar comunist.
Ajunsesem în vârf, eram liderul promoției unei școli militare, când, mai întâi ca o împunsătură vie, apoi în zguduituri tot mai mari, m-a cuprins o formă de trezire asemănătoare celei matinale, de după o beție: buimac foarte, începeam să-mi dau seama ce-i cu mine și ce-i cu oamenii din jur... Realizam că sunt prizonier într-o lume care nu avea nimic comun cu mine și nici sufletul meu cu ea. Că pe măsură ce deveneam mai “mare” în ierarhia acelei lumi mă micșoram omenește tot mai mult. Simțeam că sunt des-ființat, dezumanizat și … recompensat pentru asta!
Era o mare farsă în care fusesem prins din pricina inocenței mele și a unei bunecredințe în valori pe care nimeni nu le respecta de fapt, ci doar le promova din vârful limbii, la plesneală. Am înțeles clar că trăiam, și încă performant, într-un sistem al minciunii. Mă sufocam, muream văzînd cu ochii în mine însumi.
Am fugit. A fost greu, aventură a la Papillon... Săraca măicuța a trebuit să îndure și asta din partea mea, deși nu înțelegea deloc ce mi se întâmplă.
Îmi amintesc însă cum se străduiau tovarășii să mă convingă să mă răzgândesc: cum, tu care ești cel mai bun, lauda noastră, viitorul nostru etc. etc. Tu care vei fi mare, vei fi tare, vei avea, vei conduce etc. Bla-bla-bla.
Pe de altă parte erau și băieții din linia partidului, care mă amenințau finuț. Iar alții mă intimidau, spunîndu-mi că viața în civilie e grea, poate chiar mortală, pentru un copil crescut de mic în mediul cazon, pentru un copil fără tată, cu greutăți familiale etc.
Nu i-am crezut, nu i-am ascultat: mi-am urmat pornirea inimii. Față de ei am devenit rebel, foarte rebel, insuportabil, nebun. Și s-au bucurat când au scăpat, în sfârșit, de mine.
Ce se întâmplase, în fond? Pricepusem șpilu cu ideologia, cu spălarea creierului, cu programarea robotului, cu dezumanizarea. Omul din mine, atât cât mai rămăsese viu, vroia însă cu orice preț să devină om. Și am fugit, așadar.
Citeam Dostoievski, Istrati, Kafka, Preda. Dușuri reci, binefăcătoare.
Prețul a fost mare, într-adevăr. Am muncit ani de zile prin tot felul de medii (căutam de fapt să-mi recuperez anii de temniță blândă petrecuți în adolescență și să descopăr viața în bogăția ei, fie și la nivel social), am fost când miner când paznic când profesor, precum și multe altele. Și am rătăcit așa, bezmetic, încă nedeplin treaz până când Domnul, cu Mâna Lui puternică și blândă, m-a trecut peste pragul unui anumit nivel al trezirii: am primit lumina credinței și toate spaimele mari din lungul meu periplu s-au dus, iar întâmplările mele au primit un sens nou...
Acum am de furcă zdravăn de tot cu rănile pe care le-am primit sau pe care mi le-am pricinuit singur în anii lungi de căutări, de refuzuri, de lupte contra firii mele omenești, de lupte împotriva voii lui Dumnezeu în mine.
Dar ideologia și sistemele mincinoase ale omului care îl vede pe om ca pe un bun personal, ca pe un obiect de care te poți dispensa oricînd poftești, pe acestea le detest tot mai mult și mă tem de ele până la groază. Băieții chiar ucid oameni, chiar și atunci când îi lasă în viață!
Îl înțeleg, în bună măsură, cred, pe Theodor. A suferit și el, din partea unui sistem ideologizat și corupt, aceeași minciună, aceeași batjocorire a omenescului din el. E foarte bine că e rebel și că suflă și-n iaurt. Deocamdată, ca etapă necesară. Prin asta își protejează sufletul, cel iubit de Dumnezeu și își așterne lucrarea viitorului de om și bărbat al lui Dumnezeu.
Dacă Theodor are oarecare răbdare și înțelepciune, Domnul va lucra treptat în inima lui și ușor, ușor, Theodor va desluși singur Lumina, dincolo de zdrențele sângerii ale sufletului batjocorit în sistemele mincinoase și lacome.
E o perioadă, în viața celui eliberat din gheena minciunii, când rănile vechi dor foarte tare iar durerile și spasmele refacerii sunt considerabile. Mintea nu mai poate fi foarte limpede, din pricina durerii și a fricilor, a nesiguranței, a luptei cu neîncrederea și deziluziile. Dar etapa aceasta e trecătoare.
Eu visez și acum, la răstimpuri, tot mai rar, că mă aflu în fața unui tribunal ai cărui judecători, vicleni și fericiți să mă sfâșie, mă întreabă cu râs batjocoritor: ce mă, credeai că ai scăpat?
Da, domnilor, da, categoric am scăpat! Domnul m-a scos din temnița voastră nenorocită.
Acum sunt bolnav, suferind în urma iubitului vostru regim de dezumanizare, însă mă aflu în viață și îmi cunosc bine, de acum, atât dușmanii cât și prietenii. Mai ales pe cei interiori, din ce în ce mai bine îi cunosc!
Doctorul meu mă iubește și nu mă lasă. Iar eu vreau să mă fac bine, până la sănătate deplină, cu ajutorul Lui și al asistenților Lui. Mă simt bine, încrezător, cultivînd relațiile de suport cu ceilalți pacienți, atâția câți au mai rămas în Bolnița noastră.
Sănătate, Theo! Sănătate tuturor! AMIN+
|