Sa-i speriem de mici
Fără doar și poate existau anumite planuri de măsuri, proceduri care reglementau cum să se acționeze într-o atare situație.
„Să le dea partidul motorină!”
Securitatea județeană era condusă la momentul respectiv de col. Florian Bunta, un om dur, impulsiv. Acesta fără să se gândească prea mult, într-o primă etapă a ordonat măsuri dure de represiune prin forță. Probabil că, dacă măsurile ordonate de acesta erau puse în aplicare, „Revoluția” din Autogara Bistrița se putea transforma într-un veritabil măcel. Și cu alte urmări. Cine poate știi? Ordinul de intervenție a ajuns și la Miliția Județeană, fiind alarmat Biroul de Ordine Publică, al cărui șef era pe atunci, lt. maj. Gheorghe Tomșa. Acesta, în prezența șefului Miliției, col. Dumitru Pojar și a altor ofițeri cu funcții de conducere, a avut o replică de bun simț, care a rămas peste ani în memoria celor prezenți: „Ce să fac eu acolo, să le dau motorină? Să le dea partidul!”.
După liniștirea spiritelor, la câteva zile după eveniment, cineva nu a uitat aceste cuvinte spuse de Gheorghe Tomșa. Acesta a fost pus în discuția organizației de bază a PCR și sancționat cu amânarea înaintării la gradul următor pentru un an de zile.
În mușuroiul cu furnici
Între timp, a fost informat și șeful Inspectoratului Județean, col. Gheorghe Mușuroaia, care a dat ordin ca în autogară să nu fie trimise niciun fel de forțe de intervenție. Acesta s-a dus în birou și s-a îmbrăcat în haine militare și fără niciun fel de însoțitori, în afara șoferului de pe autoturismul de serviciu, s-a deplasat în Autogara Bistrița. Dovedind o prezență de spirit și calm remarcabile și curaj în același timp, colonelul Mușuroaia a intrat în mijlocul mulțimii dezlănțuite. Deja flăcările mistuiau cele două chioșcuri de ziare, iar furia oamenilor amenința magazinele din zonă. Șeful Inspectoratului s-a urcat în picioare pe mașina de serviciu și de pe acea tribună improvizată a ținut oamenilor un mic discurs. Probabil din respect pentru haina militară sau a curajului acelui om, mulțimea s-a domolit puțin și l-a ascultat. Prin câteva cuvinte simple, el a explicat oamenilor ce s-a întâmplat, că au fost probleme cu motorina, dar că a dat dispoziții ca în cel mai scurt timp ca o cisternă încărcată cu prețiosul combustibil să vină în autogară să alimenteze autobuzele, pentru ca oamenii să poată ajunge la casele lor. Cum-necum, intervenția col. Gheorghe Mușuroaia a liniștit spiritele, oamenii l-au ascultat și au încetat vandalizarea zonei. La scurt timp, în autogară și-a făcut apariția o autocisternă, care a alimentat fiecare autobuz, sub directa supraveghere a colonelului Gheorghe Mușuroaia.
În jurul orei 19.30, autobuzele au început, rând pe rând, să părăsească autogara cu oamenii înghesuiți ca sardelele, mulțumiți totuși că pot ajunge la casele lor. În urmă, a rămas autogara pustie, cu distrugerile provocate de oamenii dezlănțuiți, geamuri și uși sparte, și cele două chioșcuri de ziare distruse, încă fumegânde, cu fotografiile lui Ceaușescu pe jumătate arse și călcate în picioare. Practic, întreaga operațiune de potolire a oamenilor, de dezamorsare a unei situații care putea să scape de sub control, a fost făcută de o singură persoană, col. Gheorghe Mușuroaia. Ulterior, acesta a raportat primului secretar al Comitetului Județean al PCR, Nicolae Bușui, despre evenimentul petrecut și despre soluționarea lui. În aceeași noapte au fost luate măsuri de îndepărtare a oricăror urme ale revoltei oamenilor. S-au pus geamuri la autogară, cele două chioșcuri de ziare au fost reparate și vopsite, iar a doua zi, în acestea se vindeau ziare oficiale ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat cu doar câteva ore înainte.
Acarii Păun
Se pare că una dintre persoanele care au avut de suferit de pe urma revoltei din autogară a fost locotenentul-major Gheorghe Tomșa, care a refuzat să execute un ordin, el fiind sancționat pe linie de partid cu amânarea înaintării în grad. Și asta doar pentru că a făcut acea observație de bun simț, că nu are de unde le dea motorină oamenilor, ci partidul (PCR) trebuie să facă acest lucru.
O altă persoană sancționată a fost un șef de serviciu sau un contabil de la ITA, un adevărat Acar Păun, care a fost găsit vinovat de lipsa motorinei. Ulterior, nici cei de la Securitate, din ordinul aceluiași col. Gheorghe Mușuroia, nu au întreprins alte măsuri specifice pentru identificarea unor lideri ai protestului spontan din autogară, lăsând deliberat ca totul să fie trecut sub tăcere și în uitare.
Niet raportare
Informarea făcută eșaloanelor superioare a atenuat mult amploarea evenimentului, totul a fost prezentat ca fiind un scandal provocat de niște bețivi, fără niciun fel de urmări. Nu s-a raportat nimic despre faptul că revolta din Autogara Bistrița a avut pe alocuri și accente împotriva regimului, că s-a strigat împotriva conducerii de partid și de stat sau că fotografiile lui Ceaușescu au fost arse. Paradoxal, despre această formă de protest inedită, violentă în anumite momente ale derulării ei, nu a vorbit nici „Europa Liberă” și nici alte posturi de radio, care acționau din greu la subminarea regimului comunist din România.
|