View Single Post
  #82  
Vechi 16.07.2013, 09:31:53
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.893
Implicit Sa-i speriem de mici

Si un alt exemplul de felul cum se comporta militia sau securitatea- de data aceasta cu ocazia revoltei din autogara Bistrita din 1988

Pe 5 decembrie 1988, în Bistrița a avut loc o revoltă, ocazie cu care au fost scandate lozinci împotriva regimului comunist de atunci, iar fotografiile lui Ceaușescu arse.
Evenimentul a fost bine ascuns de Securitatea de atunci din Bistrița, dar și de Miliție și totul a fost trecut sub tăcere.


Puțină lume își mai aduce aminte, sau dacă o face, evenimentul petrecut în după-amiaza zilei de 5 decembrie 1988, în Autogara Bistrița este lăsat undeva la o parte, într-un ungher al memoriei, marginalizat pe nedrept. Atunci, în ajun de Moș Nicolae, mai multe mii de oameni, muncitori navetiști de pe platforma industrială a municipiului Bistrița, au manifestat împotriva regimului comunist.


Realizând că mijloacele de transport în comun nu au combustibil pentru a-i duce în localitățile lor de domiciliu, într-o mișcare spontană care a luat pe nepregătite autoritățile timpului, muncitorii au manifestat pentru prima dată pe aceste meleaguri, împotriva lipsurilor și neajunsurilor de tot felul, dar și a sistemului în general, dând foc unor chioșcuri de ziare și unor fotografii cu imaginea lui Ceaușescu.

Un fost șef al Securității a readus evenimentul în memorie

Pe nedrept sau poate din ignoranță, evenimentul petrecut în ajun de Moș Nicolae, din iarna anului 1988, timp de 20 de ani a fost trecut sub tăcere. Ceea ce s-a petrecut în Autogara Bistrița, în acel început de decembrie, se înscrie printre puținele momente din istoria poporului român, în perioada comunistă, când oamenii constrânși de lipsuri și greutăți, într-un gest spontan, au avut curajul să înfrunte sistemul. Ajung și degetele de la o mână pentru a număra asemenea evenimente care au avut loc în România în perioada respectivă, revolta minerilor din Valea Jiului și a muncitorilor de pe platforma industrială a Brașovului.


Sigur, evenimentul de la Bistrița, a avut anumite particularități specifice, a durat câteva ore, dar în fond a fost o manifestare contra sistemului, o răbufnire a unor tensiuni acumulate în decursul mai multor ani, împotriva greutăților și a lipsurilor de tot felul.


Pentru prima dată pe aceste meleaguri, martorii acelor evenimente au asistat la o manifestare de protest, în care s-au strigat cuvinte împotriva regimului, s-au dat foc la chioșcuri de ziare, la fotografii cu imaginile lui Ceaușescu.
Primul om care a scos din uitare acele întâmplări, paradoxal, nu a fost un om al condeiului, ci un fost ofițer de securitate, care la data respectivă era în rezervă, scos din sistem pentru niște culpe imaginare.


Colonelul (rz.) Ioan Mânzat, fostul șef al Securității județului Bistrița-Năsăud, în conținutul unei cărții de memorii, intitulate „Ecouri din zigzagurile vieții”, pentru prima dată scoate din uitare și anonimat acea întâmplare și demonstrează că și în județul Bistrița-Năsăud au trăit și trăiesc bărbați adevărați, iar mămăliga putea să explodeze, chiar în lipsa unui scenariu pregătit din timp.

Trei ore de așteptare

În 5 decembrie 1988, la ora 15.00, schimbul 1 tocmai ieșise de pe platforma industrială a Bistriței, unde lucrau peste 15.000 de persoane. O parte din această mare de oameni au urcat în trenurile gata de plecare din Gara Bistrița, iar o altă parte a invadat autogara, pentru a lua autobuzele, către toate rutele din județ. Oamenii așteptau să plece spre casele lor, după o zi de muncă istovitoare, bârgăuani cei mai mulți, dar și navetiști de pe Valea Șieului, a Someșului, de pe Câmpie, Beclean, Ilve etc. Aceștia își făcuseră cumpărăturile la magazinele din zonă, aprovizionate ca vai de lume, și fiecare avea în plasă un mic cadou, pentru a-l pune în încălțările celor mici, la ajungerea acasă.


La început a fost liniște, deși trecuse de ora stabilită pentru plecarea autobuzelor pe fiecare rută - 15.15, 15.30, 16.00. Oamenii au așteptat răbdători ca autobuzele să-și facă apariția și să plece odată acasă. Timpul de așteptare s-a prelungit, iar oamenii înfrigurați au început să-și piardă răbdarea. Și ca de fiecare dată, cum se întâmplă în asemenea situații, au început să apară tot felul de zvonuri. Relațiile primite de la biroul de informații al autogării, mai mult îi dezinformau decât să-i lămurească asupra cauzelor întârzierii și neplecării autobuzelor din stație. Răbdarea oamenilor a avut o limită, deja se apropia de ora 17.00. Între timp, mai din cauza frigului din acea zi de început de decembrie, mai din cauza plictiselii, oamenii s-au mai cinstit cu o gură de băutură, fie direct din sticlele cumpărate de la „alimentarele” din zonă, fie de la bodegile și birturile de care orașul nu ducea lipsă, chiar și în timpurile respective.

Primele huiduieli

În jurul orei 18.00, oamenii își pierduseră orice urmă de speranță și răbdare. Cei de la „informații” din autogară nu mai știau ce să le spună oamenilor care deveneau din secundă în secundă mai nervoși. La început au fost doar câteva voci mai sonore care își exprimau nemulțumirea, dar corul acestora s-a extins, au început să se audă înjurături și primele strigăte de „huo”. Pe acest fond de înjurături, milițienii aflați în zonă, agenți de ordine sau sectoriști, au considerat că este mai bine să se facă nevăzuți. Imediat la sediul județean al MI, simultan la Securitate și Miliție, au ajuns primele informații că situația din autogară este pe punctul de a da în clocot și poate scăpa de sub control.


Între timp în autogară lucrurile au degenerat, în urma mișcărilor necontrolate ale mulțimii, au fost sparte primele geamuri, funcționarii din autogară au încercat să se baricadeze și să se ascundă în birouri, sau să fugă din clădire. Furia necontrolată a mulțimii dezlănțuite s-a revărsat asupra mijloacelor de transport aflate în stație, apoi asupra celor două chioșcuri de ziare, unul aflat în apropierea gării și unul din autogară. Geamurile acestora au zburat în țăndări, iar ziarele și revistele aflate pe standuri, toate cu fotografia lui Ceaușescu pe prima pagină au fost aruncate și călcate în picioare. La un moment dat cineva a avut ideea să scapere un chibrit, iar în cele două chioșcuri au izbucnit focul și fumul. Lumea s-a speriat, în autogară erau și mulți elevi navetiști, ieșiți de la școală, aflați și ei în așteptarea unui autobuz care să îi ducă acasă, femei și oameni în vârstă.

Nu era combustibil

Sub șocul evenimentelor, reacția celor aflați la comanda Securității și Miliției a fost una complet lipsită de logică, într-o primă fază. Imediat s-a stabilit că situația explozivă din autogară se datorează faptului că toate mijloacele de transport în comun nu mai aveau combustibil. S-a mai aflat că directorul întreprinderii de transport, ITA Bistrița-Năsăud, un anume Crișan, plecase din localitate la rude în județul Cluj, iar sub presiunea economiilor care trebuiau făcute la sânge, omul nu calculase necesitățile de combustibil pentru autobuzele care trebuiau să-i ducă pe navetiști la casele lor.
Reply With Quote