Citat:
În prealabil postat de AlinB
Cum adica "nu e in contradictie cu ce spuneam"?
Iti aduc aminte ce ai scris:
Cu alte cuvinte, desi Apostolul arata ca circumcizia te plaseaza inafara harului, in afara relatiei cu Hristos, permitea crestinilor veniti dintre evrei sa practice circumcizia si mai mult, sa le ceara si celorlalti (cei veniti dintre neamuri) sa o practice?
Halucinant, serios.
De unde ai cules "perlele" astea?
|
Alin, eu am înțeles (ca și N.Priceputu, dacă nu mă înșel) că Apostolul nu găsește esențială circumcizia pentru mântuire, câtă vreme creștinii sunt deja sub Legea Nouă, prin Hristos. Circumcizia a avut rostul ei înainte de Hristos (de preînchipuire a Botezului), însă prin lucrarea Mântuitorului circumcizia devine a inimii, anume prin porunca iubirii jertfelnice, în care stă "toată Legea și proorocii".
Așadar, nu înțeleg deloc că Apostolul ar susține plasarea în afara harului dacă se practică circumcizia. Înțeleg că arată doar că circumcizia este acum (după lucrarea de răscumpărare prin Jertfa Domnului pe Cruce și Botezul creștin): inutilă, fără relevanță pentru mântuire, pentru relația/starea harică.
Creștinul reintră în starea harică prin Botez, a cărui putere vine din Jertfa lui Hristos pe Cruce. După mântuirea obiectivă a tuturor oamenilor prin Jertfa pe Cruce, ceea ce contează pentru mântuirea personală este împărtășirea creștinului cu Hristos, unirea voluntară cu El prin Botez și trăirea poruncii iubirii. Nicidecum circumcizia, rămasă de-acum fără rost, devenită istorie, vădindu-și acum statutul ei real, de preînchipuire a Botezului.
Botezul cu apă (sfințită) și Duh, prin care se "șterge"/curățește omul de păcatul strămoșesc și începe viața celor născuți a doua oară, de sus prin Duhul Sfânt, face inutilă circumcizia. Fără folos. De unde deducția că practica acesteia s-a perimat prin introducerea botezării pruncilor, cum presupunea Cristian. La fel presupun și eu.
Dealtfel, Apostolul afirmă clar că tăierea-împrejur din VT doar a preînchipuit Botezul (Col 2, 11). Asemenea potopului și trecerii prin Marea Roșie, iar mai apoi asemenea botezului lui Ioan, care au avut același statut, de preînchipuire a Botezului creștin.
Oare am înțeles bine?