Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Asta nu e doar o idee; este o realitate pentru orice creștin (și nu numai): Suntem creați de același Dumnezeu. În genealogia sfântului apostol Luca, Adam este numit „fiul lui Dumnezeu” (Luca 3, 38). Deci prin Adam suntem cu toții (toți oamenii de pe pământ) fii ai aceluiași Tată.
Dar cum Adam a căzut și s-a despărțit de Dumnezeu, așa am moștenit cu toții, această despărțire spre moarte.
Hristos ne-a reînfiat, dăruindu-ne din nou harul dintru început. Până la El și fără jertfa Lui mântuirea nu era și nu este posibilă. Cei care caută învierea n-o pot găsi decât la El, iar modul în care se pot împărtăși de ea sunt și Sfintele Taine, dar și împărtășirea din cuvântul lui Dumnezeu și lucrarea poruncilor Lui. Numai că nu poți fi în comuniune cu El dacă nu-L cunoști.
|
Am luat la cunoștință și aceste explicitări, N. Priceputu, însă te asigur din nou că te-ai înșelat și te înșeli. În postarea respectivă era vorba că toți am fi fii ai aceluiași Tată. Și după cum am spus, poate suntem toți
copiii lui Dumnezeu, dar nu suntem toți
fii ai lui Dumnezeu, adică nu toți oamenii au
înfierea de la Hristos și de la Duhul Sfânt. Cum spunea sfântul Ciprian al Cartaginei,
cine nu are Biserica de mamă, nu are pe Dumnezeu de Tată, și cred că asta spune foarte multe, sau ar trebui să ne spună foarte multe, dar mi-ai semnalizat încă o dată că nu spune, că nu receptezi mesajul până la capăt. Nu este tot una a avea pe Duhul Sfânt prin Botez și Ungere, și pe de altă parte a nu avea Duhul Sfânt. Felul în care se raportează creștinul la Dumnezeu este cu totul diferit de felul în care se raportează credinciosul oricărei alte religii, iar filiația ontologică prin har pe care o are creștinul față de Dumnezeu credinciosul oricărei alte religii nu o are, prin urmare aceia nu sunt și nici nu pot fi considerați ca fii ai lui Dumnezeu, cel puțin nu din punctul de vedere al revelației creștine; poate din alte puncte de vedere, deraiate, inclusive, ecumeniste sau mai știu eu cum, om fi frați și fii ai aceluiași Tată; totuși din punctul de vedere al învățăturii creștine lucrurile nu stau așa. Creștinii nu sunt frați cu ceilalți oameni sau cu credincioșii altor religii, decât din punctul de vedere umanist, să-i spun, însă din punct de vedere religios, al revelației, creștinii au altă condiție ontologică spre deosebire de ceilalți. Spunea foarte clar Apostolul Ioan
"cine-L mărturisește pe Fiul, Îl are și pe Tatăl" (
Epistola I Ioan) și
"nimeni nu vine la Tatăl decât prin Fiul" (
Evanghelia după Ioan). Aceste cuvinte spun totul din punctul meu de vedere și orice abateri de genul "toți suntem copiii aceluiași Unic Părinte", sau "toți avem același Tată" ("și prin urmare toți suntem frați cumva", adaug eu) sunt înșelări, deraieri eretice de la învățătura creștină ortodoxă revelată. Păgânii și creștinii fac totuși parte din familii diferite, iar Duhul Sfânt face această separație pătrunzând până la despărțitura între suflet și duh. Cei duhovnicești, născuți din Dumnezeu, sunt fii ai Tatălui ceresc, ceilalți, cei care nu au pe Duhul Sfânt în ei pot fi considerați cel mult ca niște copii ai lui Dumnezeu, rătăciți pe undeva dar
neavând înfierea prin harul lui Dumnezeu, adică nefiind în Hristos fii ai lui Dumnezeu și ai Bisericii și nici frați (după Duhul) ai creștinilor. Este vorba, după cum am spus, de două familii diferite și nu se amestecă pentru că nu îi amestecă Duhul Sfânt. Eu înțeleg că ai încercat o interpretare pe marginea textului de la Luca, dar Hristos spune foarte clar
"nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine". Aceasta este învățătura creștină ortodoxă; restul este înșelare, amăgire, rătăcire.
Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Apropierea creștinului de ei, însă, este chiar necesară, dacă chiar ne pasă și de mântuirea altora (fără de care, nici a noastră nu-i posibilă, dacă suntem indiferenți).
|
Spre deosebire de Laura, la dumneata este adăugată o nuanță, anume grija față de mântuirea altora, și din acest punct de vedere, deși nu singurul, este normală și legitimă, justificată deschiderea față de ceilalți. Inclusiv Sfinții Părinți au făcut-o, dar ei au avut înțelepciunea de la Duhul Sfânt să încreștineze valorile pe care le-au întâlnit la păgâni. Din punct de vedere creștin, observăm deci un ajutor, un sprijin pe care îl putem găsi în ceilalți, în bogăția și valoarea lor, însă în același timp trebuie să ținem cont tot timpul că păgânătatea sau sectarismul sunt doar niște stări tolerate, și vor mai fi tolerate doar până la o vreme, nu niște stări legitime, indiferent de valorile și bogățiile lor sufletești, mitice, filozofice, intelectuale, tehnice, comportamentale ș. a.