View Single Post
  #189  
Vechi 14.07.2013, 11:40:21
Decebal Decebal is offline
Banned
 
Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.651
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Iar chemarea pe care o face, la acceptarea perspectivelor diferite ale fiecăruia, la deschidere, nu cred că trebuie să ne îngrijoreze. Asta nu va însemna niciodată schimbarea adevărului de credință, pentru că nu poți crede decât ceea ce știi că este adevărat.
Laura nu a lămurit în ce ar consta perspectivele diferite ale celorlalți și în ce ar consta acceptarea perspectivelor diferite ale altora. Dacă este vorba despre erezii, atunci cu niciun chip nu avem dreptul să acceptăm perspectivele diferite, eretice ale altora. Și cred că trebuie să existe mereu precauție, pentru că oricând se poate cădea. Nu trebuie să gândim că putem să ne ispitim că doar nu vom cădea niciodată; însuși faptul de a gândi la o deschidere față de erezie poate fi deja un prim pas spre cădere. Perspectivele diferite ale altora pot fi acceptate sau tolerate doar în măsura în care există posibilitatea compatibilității lor cu Pravoslavia.

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Există, însă, un spațiu al întâlnirii cu toți ceilalți, dincolo de dogmă. Poți să-ți dai, de exemplu (și cred că asta o fac chiar și cei care țin foarte mult la corectitudinea exprimării credinței) mâna cu un catolic, ba chiar și cu un musulman, într-o faptă bună (de exemplu, ajutorul dat unor copii somalezi).
Îți dai seama atunci, că și el, chiar necreștin fiind, își descoperă într-o astfel de faptă chipul lui Dumnezeu, ca și tine, și înțelegi că ești frate cu el, având același Tată.
Iar asta nu înseamnă că tu renunți la Hristos, pe Care L-ai cunoscut, iar el (încă) nu.
Îmi cer scuze, dar după ce am văzut ce scrii aici sunt convins că acea "gândire înviată" pe care ți-o atribuia Mihailc la un moment dat îți lipsește. Poate exista un spațiu al întâlnirii cu ceilalți "dincolo de dogmă", dar nu un spațiu al comuniunii, sau în sfârșit nu al unei comuniuni autentice. Ideea aceasta cum că toți am avea același Tată, și prin urmare toți am fi cumva frați este o idee heterodoxă, ecumenistă. Am văzut-o într-o altă formă și la patriarhul Atenagora, și este o idee vehiculată în general de "ortodocși" ecumeniști; poate suntem toți "copiii lui Dumnezeu", deși mă îndoiesc, Însuși Hristos a spus odată unora "voi sunteți din tatăl vostru, diavolul!", dar nu suntem toți fii ai lui Dumnezeu. Ori creștinismul propovăduiește înfierea omului, apostolul Pavel vorbește de primirea duhului înfierii, pentru că altfel în umanitatea noastră căzută filiația noastră în raport cu Dumnezeu nu (mai) este una veritabilă; odată cu căderea originară și cu căderile care au urmat această cădere, statutul omului în raport cu Dumnezeu nu mai este cel originar. Hristos a restaurat umanitatea, însă numai cei care Îl primesc pe Hristos și se încorporează în Trupul Său, Biserica, pot să fie fii ai lui Dumnezeu, să aibă o relație restaurată și autentică că Dumnezeu. Creștinii se pot întâlni cu alți oameni pe stradă, fie ei sectanți ori păgâni, dar asta nu înseamnă că ar fi în comuniune cu ei. Deci ceea ce propovăduiești dumneata, și abia acum încep să îmi dau seama care este adevărata poziție a dumitale, nu este învățătură creștinească, ci larg ecumenistă, inclusivă ("toți avem același Tată") și practic greșită sau eretică.

Perspectiva pe care o am citind ceea ce scriu unii și alții este că pravoslavnicii ar trebui să aibă tot felul de întâlniri, eventual și niște "părtășii" simbolice, să fie deschiși, toleranți față de toate ereziile sau păgânismule altora, că doar toți suntem copiii aceluiași Unic Părinte. Ei bine, asta nu este poziție creștină autentică; este erezie la modul practic, și chiar și doctrinar. Perspectiva creștinească este aceea care urmărește convertirea celor care stau în întuneric și în umbra morții la Lumină și Viață. Pot fi acceptate dezvoltări, perspective ale altora, dar în sensul urmăririi încreștinării acelora; Sfinții Părinți au făcut școli de filozofie păgână, au împrumutat, s-au folosit de concepte filozofice descoperite și dezvoltate de filozofi păgâni, dar ei au și inclus acele concepte în sistemul creștin, au adaptat conținutul noțiunilor la Revelația creștină, dar în sensul încreștinării, transformării, transfigurării, spiritualizării unor concepte, doctrine sau practici păgâne.

Dar întâlnirea Bisericii cu lumea, cu cei de alte perspective s-a făcut sub un spectru misionar, de extindere a sobornicității Bisericii, iar nu de simplă acceptare a celorlalți așa cum erau ei. Biserica are o misiune universală, și de aceea nu are dreptul și nu își poate permite să ignore valorile, comorile celorlalți, dar nici nu propovăduiește idei false de genul celor enunțate de dumneata în această postare. (ceea ce propovăduiești dumneata în această postare este o formă poate inconștientă și neintenționată de lepădare de Hristos și de Pravoslavia Creștină.) Teologia este regina științelor, este vârful piramidei științelor și prin urmare nimic nu trebuie scăpat din orizontul teologiei.

Last edited by Decebal; 14.07.2013 at 11:50:43.
Reply With Quote