View Single Post
Vechi 13.07.2013, 13:07:55
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Am vazut in ultima vreme ca multe lucruri sunt intelese in mod eronat,nu spun ca eu as fi capabil sa luminez unele chestii, dar studiind mai multe curente de gandire si orientari religioase am ajuns la concluzia ca cei mai reticienti si mai inchisi in propria carapace sunt ortodocsi,nu am nimic personal cu ortodxia eu insumi sunt nascut ortodox si in prezent student la teologie,tot ortodoxa,dar sunt dezgustat de gandirea ce am gasit-o in partea superioara a acesteia.Tot ce este in afara ei e considerat eretic,diabolic,doar noi,restu afara din rai.Asta e mentalitatea.Oricum tezaurul ortodoxiei e imens insa faptul ca nu progreseaza ci se impotmoleste in traditie fara a o adapta la nevoile omului modern fara a recunoaste eficatitatea si adevarul din catolicism si protestantism plus marea bogatie orientala....Stiinta iarasi o ignora,cipurile sunt diavol etc.
Pana nu vom constientiza ca Dumnezeu e unic si religia e doar o cautare a Lui nu EL....
O da. De fapt problema e alta. Problema e ca orice tampit sau descreierat (si imi asum ceea ce spun) poate deveni student la teologie. Societatea moderna a determinat ca si institutiile de studiu teologic sa se alinieze la aceasta si admiterea sa se supuna altor reguli decat celor corecte. Daca te duci sa preot sau la episcop, chiar daca nu te cunoaste ai foarte mari sanse sa iti dea recomandare si descriere pentru a te inscrie la teologie. Nu exista un interviu, nu exista o marturisire de credinta, nu se verifica aptitudinile... Chiar daca nu toti vor deveni preoti cei care ar urma sa studieze teologia ar trebui testati pentru a li se verifica "identitatea si credinta". Daca nu crezi, nu te opreste nimeni sa studiezi teologia pe cont propriu, dar nu o face sub "umbrela" Bisericii.

Iar referitor la topic raspunsul este simplu: daca este cineva care are cateva cunostinte elementare despre credinta ortodoxa stie ca nu Biserica trebuie sa se adapteze la vreme, ci sa il ghideze pe om catre Dumnezeu urmand adevarurile de credinta. Daca Dumnezeu nu se schimba, cum sa se schimbe Biserica? Si nu trebui sa isi adapteze forma la lumea moderna, cel mult sa adreseze diferit mesajul. Dar asta nu inseamna absolt deloc sa dea inapoi in ceea ce priveste invatatura si modul de a trai si a se exprima a membrilor sai.