View Single Post
Vechi 13.07.2013, 01:30:08
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Pentru că Revelația are caracter de relație inter-personală. Persoana autentică nu strivește persoana, nu o obligă, nu o constrânge ci o iubește, se smerește luînd aminte la semen (în sensul în care Domnul ne-a numit frați), la particularitățile lui ontologice, unice și originale. Așadar, pentru că Dumnezeu e smerit înaintea scriitorilor pe care i-a inspirat.

Pentru că Dumnezeu e bogat, neîncăpînd sub pălăria unui singur om/scriitor și pentru că, desigur, Dumnezeu nu e obiect - ca să încapă precum caisa într-un borcan.

Pentru că unul și același mesaj se poate comunica în multe moduri, funcție și de cel ce receptează.

Pentru că informația e un produs de relație, nu unul absolut, în sine. Ține de întâlnirea dintre două persoane, e rod al relației, așadar diferă nu numai din pricina bogăției Sursei ci și din pricina specificului receptorului. Și e duh, lucru pe care îl uită mereu obiectualiștii raționaliști și mecaniciști, sărmanii.

Pentru că Dumnezeu ne iubește pe toți.

Pentru că eu, ca tată, unul sunt și îi iubesc cu aceeași intensitate pe toți copiii mei: și pe Petru și pe Tudor și pe Maria. Cu toate acestea, într-un fel comunic cu Petru, altfel cu Maria. Deși tot eu sunt, unul și același tată și tot aceleași conținuturi le comunic, neavînd o învățătură diferențiată sau alt sentiment decât iubirea părintească, una, izotropă (ca să forțez o analogie cu fizica).
Mai greu e când se ceartă între ei și îmi revendică, fiecare, iubirea doar pentru el / doar pentru ea, iubirea întreagă și "dreptatea". Atunci le spun: "să ne liniștim, mai întâi!". Și bag seamă că Dumnezeu ne zice și nouă același lucru...
Încă un răspuns excepțional! Și iar nu mai găsesc ce să comentez... rămânându-mi doar să mă bucur și să mă mir de aceste cuvinte minunate!
Hristos în mijlocul nostru, domnule profesor!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote