Citat:
În prealabil postat de catalin2
Acel articol nu se refera la relativizarea invataturii sau la modernism, ci la perceptii subiective diferite. De altfel in afara de comentariul tau mai sunt doua comentarii la articol, unul din ele foarte detaliat, ambele precizand ca nu sustin deloc de acord cu dezacordul in privinta unei invataturi.
Chiar vroiam sa mentionez datile trecute ca toate articolele si toti cei care scriu pe acel site, ortodoxia tinerilor, sunt exact ce spun si eu, nu sunt deloc in spirit ecumenist. Daca iti este drag acel site, de ce nu inveti ceva de acolo, pari a fi singura care sustine altceva.
Am observa ca pe aproape toate site-urile se propaga invatatura ortodoxa, nu cea modernista, unele scriu constant impotriva ecumensimului, doar pe forumul acesta sunt mai multi credinciosi care sustin aceste invataturi moderniste. Si par astfel ca cei ce nu le sustin ar fi in minoritate, cand de fapt daca cineva cauta pe net nu prea o sa gaseasca aceste idei pe site-urile ortodoxe.
O sa precizez ceva legat de adevarul absolut si relativ, astfel de discutii aveam cu cativa atei acum cativa ani. Interesant e ca pana la urma ei au inteles despre ce e vorba, desi erau atei.
Adevarul relativ de care se tot vorbeste, adica fiecare vede cum crede realitatea e de fapt o conceptie din religiile pagane, hindusii si budistii au asa ceva. New-age-ul are la baza aceasta conceptie.
O perceptie relativa, personala, putem avea in cazul senzatiilor, sentimentelor, trairilor, etc. Adica ii place cuiva culoarea rosie, altuia verde, unuia ii place un film altuia alt film sau mancare. La asta se refera si articolul.
Relativismul modern a extins aceasta perceptie subiectiva si asupra realitatii obiective. Nu putem sa spunem de exemplu despre un tigru ca are patru picioare sau zece, fiecare cum crede si are dreptate. Acesta e un adevar absolut, nu tine de perceptia cuiva. Sau ca Romania este in Europa, acestea nu sunt adevaruri relative, ci obiective.
La fel si in cazul invataturii, nu e ceva ce tine de perceptia noastra, ca nu noi reinventam Revelatia. E un adevar absolut, nu relativ cum il vad unii gresit. Trairea noastra, sentimentele, da, acestea tin de perceptia subiectiva.
|
"Acel articol nu se refera la relativizarea invataturii sau la modernism, ci la perceptii subiective diferite."
Exact!
Mă bucur că mi-ați înțeles mesajul. Nici eu n-am susținut relativizarea învățăturii, ci tocmai faptul că, fiind diferiți, avem percepții subiective diferite. Am avut, chiar pe a doua pagină (cred), o discuție cu Vlad în acest sens și i-am spus că nu susțin relativismul dogmatic, iar Vlad mi-a acordat încredere. Mă bucură faptul că acum m-ați înțeles și dvs.
Probabil că, din neatenție (vina îmi aparține), voi fi avut vreun mod de exprimare mai ambiguu, astfel încât, după aceea, orice am mai scris mi-a fost interpretat în sensul susținerii relativismului dogmatic.
"Adica ii place cuiva culoarea rosie, altuia verde, unuia ii place un film altuia alt film sau mancare."
Exact.
Putem aplica și în privința vieții duhovnicești: unul preferă să se roage cu anumite cuvinte, altul altfel, unul își alege un duhovnic dur și autoritar, altul preferă un povățuitor blând și indulgent, unul își ia drept ghid în viața spirituală anumite cărți, ale anumitor autori (de exemplu, părintele Stăniloae, părintele Galeriu, Nicolae Steinhardt, Pr. Al. Schmemann, Paul Evdokimov etc), alții aleg duhovnici cu viziuni diferite (părintele Cleopa, Pr. Arsenie Papacioc etc) și exemplele pot continua.
Risc să mă aventurez puțin mai departe: unii preferă să-I înalțe lui Dumnezeu cântări prin instrumente muzicale, alții doar vocal, unii rămân fideli minunatelor capodopere ale imnografiei bizantine, alții se roagă cu propriile cuvinte Tatălui ceresc etc.
Astfel de diferențe interconfesionale nu sunt dogmatice, ci țin de ethosul fiecărei confesiuni, de modul în care fiecare grup de creștini Îl poate sluji mai bine, cu mai multă ușurință Domnului.
Știți povestea despre măscăriciul care, zilnic, intra în catedrală și făcea gumbușlucuri de circ în fața icoanei Maicii Domnului cu Pruncul? Preotul, indignat, tocmai se pregătea să-l alunge pe nedisciplinat din locașul sfânt, când, cu uimire și teamă, a văzut cum Maica Sfântă, coborând din icoană, îi ștergea clown-ului stropii de transpirație de pe frunte, iar Pruncul râdea și bătea din palme privindu-l. Desigur, totul e fictiv, dar... dar atât de autentic totodată.
În altă ordine de idei, adevărul că tigrul are 4 picioare sau că România se găsește în Europa NU sunt adevăruri absolute, ci relative și țin de lumea asta schimbătoare. Dacă vrea Dumnezeu, poate crea, începând de mâine, doar tigrii cu 10 picioare, iar în privința României în Europa... Nu știu, dacă vin chinezii peste noi, s-ar putea... :)
Adevărurile lumii acesteia, verificabile empiric sau rațional, sunt relative, supuse transformării și depinzând întru totul de voința Creatorului.
Unicul Adevăr absolut nu este un fapt obiectiv din universul creat, nici o idee, un concept sau o doctrină.
Adevărul absolut este o Ființă unică în trei Ipostasuri.
Doar El este Adevărul absolut (In14, 6) El, Adevărul, să ne apere pe noi de ispita de a-L relativiza vreodată în imaginația noastră și-n gândirea noastră îmbolnăvită de prejudecăți. Sigur că acest unic Adevăr niciodată și de către nimeni nu poate fi relativizat, fiindcă El este veșnic și e tot una cu Iubirea (I In4, 16). El e Izvorul unic al adevărului și al iubirii și numele Lui se cuvine a fi slăvit în vecii vecilor, Amin!