Pedalăm, pedalăm fără pic de atenție
(ca și cum ne-a luat cineva toată atenția în pumn, ca într-o menghină și nu mai reușim să vedem decât un mic punctuleț care, prin fixarea atenției devine gigantic, monstruos de mare)
pe o temă, zic eu, falsă: că unul e ortodox, susținînd învățătura sfinților, precum altul e heterodox sau, oricum, influențat de duhuri străine, dinafara Bisericii.
Ca să mai stingem puțin această împărțire penibilă în căprării, îngăduie să-ți pun o întrebare, cu tot gândul bun; poate mai clarificăm puțin imaginea unora despre alții.
Iată întrebarea: cum înțelegi tu, personal (că ai totuși o personalitate unică și individuală) și totodată în duhul Bisericii, atât cât ai acces la scrierile sfinților Părinților noștri de care faci atâta caz, următoarele versete (implicit pericopele din care fac parte):
"Multe am a vă scrie, dar n-am voit să le scriu pe hârtie, cu cerneală, ci nădăjduiesc să vin la voi și să grăiesc gură către gură, ca bucuria noastră să fie deplină." (2 In 12)
"Drept aceea, privegheați, aducîndu-vă aminte că timp de trei ani n-am contenit, noaptea și ziua, să vă îndemn cu lacrimi pe fiecare dintre voi..." (FA 20, 31)
|