Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Însuși cuvântul ăsta, „valid”, deși preluat și de o parte a teologiei noastre, nu-mi pare potrivit deloc cu cel de Taină. Nu putem măsura harul, nu putem noi să spunem la rugăciunea cui Se pogoară sau nu Duhul Sfânt. Dar nu sunt teolog și nu vreau să-mi prind urechile băgându-mă în probleme care mă depășesc.
Prefer să mă mulțumesc cu ceea ce știu și să nu mă pronunț în ce nu știu.
|
Probabil esti de acord: harul nu e compatibil cu erezia si schisma.
Interesant e ca, asa cum spunea dl. Mihnea, romano-catolicii recunosc tainele noastre ca fiind valide desi ilicite.
Care e logica si cum pot fi ele valide in contextul in care ne considera (cel putin) schismatici nu mai stiu.
Citat:
Nu-mi dau seama ce înțelegi din citatul de mai sus. Aici eu înțeleg că spune că fiecare va fi judecat după fapte, nu după apartenență.
|
Atentie, la fapte intra inclusiv opozitia fatisa fata de adevarul de credinta pentru cei care prefera sa impartaseasca "adevaruri alternative".
De ce, e alta problema. Unele motive probabil vor fi considerate scuzabile la Judecata. Altele nu.
Citat:
Pe mine chiar mă pusese pe gânduri zilele trecute textul care continuă citatul tău:
Mă întrebam dacă Sfântul Pavel ar fi pus și „botez” în loc de „tăiere împrejur”. Nu văd de ce nu.
|
Cam greu cu discernamantul.
Pentru ca atunci cand vorbea de tairea imprejur - acesta era un aspect perimat.
Botezul nu este si nici nu va fi pana la Parusie.
Citat:
Vorbește și prin oameni. Nu știu dacă Îi recunoaștem toți la fel glasul, însă (ca să știm prin care oameni vorbește), pentru că sunt Părinți ortodocși care, deși îi văd în eroare dogmatică pe catolici, nu-i consideră, totuși, lipsiți de Duhul Sfânt și de Sfintele Taine; și sunt și alții, care sunt categorici în privința asta. Primii văd o Biserică ruptă în două, ceilalți neagă cu totul caracterul de Biserică al catolicilor, în pofida ridicării anatemelor.
|
Din pacate se pare ca la ora actuala nu e nici o sansa de a se clarifica aceste aspecte.
Ar fi nevoie probabil de un nou Sinod Ecumenic in acest sens, dar
Personal cred insa ca problema se va clarifica de la sine, roadele catolicismului se vor vedea in curand, mai ales cu noul Papa.
Citat:
Adevărat. Mă gândeam la faptul că avem cu toții un singur Tată, care pe toți ne-a creat și și-a pus pecetea în toți.
|
Da, dar nu a luat omului libertatea de a fi in mai multe feluri.
Cum a fost Cain si Abel de ex.
Citat:
Adevărat, este îngustă pentru că largă este calea păcatului. N-ar trebui s-o mai îngustăm și mai mult de atât, restricționând extrem de mult accesul la mântuire pentru mulți care vor să-și improprieze mântuirea dar sunt în afară; în afara sistemului, nu neapărat în afara harului
|
Iarasi, obsesiv, aceeasi tema.
O pozitie anti-ecumenica rezonabila nu restrictioneaza mantuirea nimanui.
E vorba de adevarul de credinta sau convingeri si apartenenta la Biserica.
Romano-catolici de ex. ne considera in afara ei.
Noi ar trebui sa acceptam acest punct de vedere pur si simplu de dragul "unitatii in diversitate" sau "minunata diversitate" cum se tot "argumenteaza"?