În prealabil postat de cezar_ioan
Nu putem lăsa genul ăsta de poezie, pentru că e însăși poezia Scripturii, a Tradiției și a Bisericii.
Dar raționalismul nu înțelege limba poeziei, pe care o confundă cu manelele și versificările.
Poezia e duh gingaș, dincolo de grosolăniile limitative și zdrobitoare ale minții trufașe.
Relativismul dogmatic, numit așa de antiecumeniști, este după mintea mea astfel:
a) fie expresia refuzului unui om care a cunoscut BIserica și pe Hristos de a purta jugul Celui Blând și Smerit cu inima;
b) fie expresia unui început de drum în Biserică, omul nefiind încă lămurit ce e cu el și cu Dumnezeu.
Dar chiar și între oameni cu credință tare și bine roditoare, apar deseori interpretări subiective, accente diferite, coloraturi aparte care fac ca Părintele Stăniloae, de pildă, să nu fie Părintele Galeriu sau Părintele Bartolomeu Anania etc.
Oameni diferiți aleargă la duhovnici diferiți, printre altele și datorită unor nuanțe care îi diferențiază și pe unii (duhovnicii) și pe alții (credincioșii) între ei.
Chiar și aici pe forum, să zicem că eu mă simt foarte apropiat în gândire și trăire ortodoxă de N.Priceputu și MariS_, precum și de Pelerinul și de sora Nutucutu. Avem puncte comune, e indiscutabil, însă nu suntem nici pe departe identici, în nici o privință.
Iar dacă nu suntem identici, ar trebui să scot securea la ei și să le cer să fie ca mine în credință? Ce, nu-i îndeajuns că suntem iubitori unii cu alții, măcar că suntem respectuoși și iertători reciproc? Și că ne completăm opiniile, uneori purtînd mici polemici cu gândul că suntem pe Cale, încă, iar nu depozitari deja ai Adevărului?
Valorile moralei creștine, de care pomenești, sunt bine și clar formulate. Le știu și copilașii, nu-i problemă, că bunicuțele nu încetează să le turuie, zi și noapte.
Dar egoismul, disprețul, răutatea, îngâmfarea, brutalitatea și stângăciile în dialog, ș.a.m.d.
fac ca aceste valori să rămână agățate pe un colț de cer, departe foarte de evenimentele dintre noi.
Să punem deci valorile moralei creștine mai între noi, mai la sol. Și să continuăm exercițiile de dialog ale acceptării alterității, cu iubire, cu gândul și râvna de a deprinde cât de cât iubirea, pentru început.
Așa e poezia asta numită viață de om creștin.
Dacă nu mă înșel, ea se sprijină tare inclusiv pe dogmatică. Ia cercetează nițel, și vei vedea chiar în dogmatică temeiul poeziei vieții creștinilor.
|