View Single Post
Vechi 09.07.2013, 17:36:30
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Avem legătura istorică directă cu Biserica dintotdeauna, dar cred că trebuie mereu să fim în căutarea Adevărului, pentru că Biserica nu-L depozitează.
Cred ca ai vrut sa spui altceva..

"casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlp și temelie a adevărului." 1 Tim. 3:15

Citat:
Însă pot să le recunosc și lor o împărtășire din lumina lui Dumnezeu atunci când ei mărturisesc și făptuiesc ceea ce Hristos ne învață pe toți.
Cu alte cuvinte, vrei sa spui ca "Tainele" lor sunt valide?

Citat:
Însă nu mă simt în stare să abordez problema mântuirii sau a ceea ce înseamnă în afara și înăuntrul Bisericii. Poate este mai bine să rămână o taină, așa cum multe ne-a dat Dumnezeu să le cunoaștem în taină, nu cu precizie.
Ecumenistii de obicei au aceasta abordare.
Adica ce, nu se mantuiesc? Iar daca se mantuiesc, inseamna ca sunt si ei parte din Biserica.
Logica gresita.

Citat:
Pot să spun doar că nu cred în mântuire fără credința în Hristos și fără o viață în El, pe care o primim și o cunoaștem în Biserică.
Inseamna ca nu crezi ce spune Scriptura.

"13. Fiindcă nu cei ce aud legea sunt drepți la Dumnezeu, ci cei ce împlinesc legea vor fi îndreptați.
14. Căci, când păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceștia, neavând lege, își sunt loruși lege,
15. Ceea ce arată fapta legii scrisă în inimile lor, prin mărturia conștiinței lor și prin judecățile lor, care îi învinovățesc sau îi și apără,"

Romani cap. 2

Citat:
Însă nu pot să garantez că Duhul Sfânt preface numai cinstitele daruri de pe altarele ortodoxe și că pe ale catolicilor nu vine. Nu cred că este o problemă de competență omenească.
Depinde ce intelegi prin asta.
Adica oamenii n-ar trebui sa se pronunte.
Sau Dumnezeu nu se pronunta prin intermediul oamenilor?

Citat:
Tot ce se poate, dacă a-i privi pe toți ca frați înseamnă asta.
Si fratii astia sunt de mai multe feluri.

Citat:
P.S. Am mai spus-o: Problema unei mântuiri atât de limitate cum ar fi dacă numai ortodocșii s-ar mântui, și din ei numai cei „adevărați”, practicanți, numai cei care se luptă cu păcatele și care au o viață îmbunătățită s-ar mântui, e întristătoare și neconformă cu dragostea și cu jertfa lui Hristos. Pentru câți a murit El?
Pentru toti.

Dar asa cum spune Sf. Scriptura: "multi chemati putini alesi" (Matei 22:14) si "strâmtă este poarta și îngustă este calea care duce la viață și puțini sunt care o află." (Matei 7:14)

A se vedea si Catehismul, capitolul "mantuirea obiectiva si mantuirea subiectiva".

Citat:
Mă tem că tocmai viziunea asta de Biserică-sistem a făcut ca cei mai mulți să considere că este suficient să fii botezat ortodox, pentru a fi în Corabia mântuitoare. Totuși, știm foarte bine că nu este de ajuns.
Nu cred ca cineva crede cu adevarat asta.