În cazul în care nu ai înțeles, când este vorba despre Constituția unei țări în care majoritatea statistică este constituită de români ortodocși "amendamentele" Bisericii care ar trebui să îi reprezinte (și vedem de la ani lumină că nu o face; cine știe poate clericii BOR se pregătesc deja pentru altă construcție religioasă, eventual să devină o sucursală a unei "Biserici" Europene, cine știe?) ar trebui să fie mult mai multe, mai grele, mai importante și cu mult mai multă greutate în fața factorilor decizionali (dintre care mulți sunt și ei membri BOR, sau cine știe poate membership-ul în BOR este pentru ei numai la botezuri, nunți și festivaluri) decât chilipirurile pe care BOR le-a prezentat, și care chilipiruri erau la mintea elementară a unui țăran ortodox.
Oricum trebuie să recunosc că mă surprinde negativ reacția dumitale, Laura19, și reticența dumitale la niște idei de mult bun-simț creștinesc și românesc deși nespuse de prea mulți.
Pământul tot acolo va rămâne, ca și resurse naturale etc, dacă dumneata vrei să te "mântuiești" fără ele, eventual poate și din poziția de sclavă pe plantație, stai liniștită că catolicii gândesc cu totul altfel și ei, împreună cu cei din Orientul Mijlociu și cu alți occidentali abia așteaptă să aibă români ortodocși ca mână de lucru la munca de jos. Nici nu îți dai seama ce satisfacție ar fi pe capetele lor. În sfârșit, s-ar putea spune multe; trebuie să recunosc încă o dată că mă întristează acest fenomen al obedienței fără discernământ și lipsa de judecată rațională și de considerație reală, sinceră pentru părerile unui interlocutor. Dar dacă lucrurile ar sta așa cum spui tu, atunci nu înțeleg care mai este rolul atâtor biserici făcute din materie, în timp ce Biserica Ortodoxă se golește de oameni, așa cum nu îmi explic nici merțanele și limuzinele și multe altele care îi privesc pe clericii BOR. Să renunțe și ei la tot, că doar au patrie în ceruri, după cum spunea Sfântul Pavel! Dar vedem că nu o fac, ba dimpotrivă. Înseamnă că în loc să îți pierzi timpul să faci lobby pueril pe lângă mine, poate ți-l pierzi făcând lobby pe lângă înalții demnitari și prelați ai BOR pentru idei ca acelea pe care le-am expus mai sus.
(Chiar stăteam și mă întrebam dacă nu cumva îți bați joc de mine.)
|