Oligarhia semințelor. Cum poate deveni România „grânarul OMG” al Europei (I)
Sănătatea distrusă genetic
Înainte de a descrie îndeaproape metodele prin care corporațiile producătoare de organisme modificate genetic și-au extins afacerile la scară globală, se cuvine să insistăm mai mult asupra aspectelor ce țin de natura acestor produse și de efectele pe care le au asupra sănătății oamenilor, și nu numai.
Până și bunul-simț ne spune că în cazul în care avem de-a face cu produse obținute prin inginerie genetică, de laborator, care constituie din punct de vedere biologic o noutate, ar fi necesară o maximă prudență și o supraveghere strictă, prin studii atente, a efectelor acestor semințe asupra mediului, asupra animalelor și, evident, asupra omului – principalul consumator vizat. Dar prudență nu există, ci, în schimb, asistăm la o adevărată operațiune de ocultare a cercetărilor independente care dau în vileag efectele nocive ale OMG, de marginalizare sau de contestare vehementă din partea instituțiilor de stat (care, în loc să supravegheze siguranța alimentelor, supraveghează profitul corporațiilor!).
Studiile unor cercetători de la Institutul „Marie Curie” din Franța au arătat că cel mai cunoscut ierbicid al companiei, Roundup, provoacă instabilitate genetică celulelor organismului uman – stare care prefigurează, practic, dezvoltarea cancerului. Un alt cercetător a descoperit că hormonul transgenic produs de Monsanto pentru creșterea producției de lapte la vaci provoacă grave infecții ale ugerului și scurgeri de puroi în lapte. Un alt studiu, de această dată realizat asupra leptinei (o substanță introdusă în diverse legume pentru a le proteja împotriva puricilor de plante) a relevat următoarele efecte asupra cobailor testați: proliferarea celulelor stomacului (lucru ce favorizează apariția tumorilor) și supraexcitareasistemului imunitar, care astfel se dereglează. Realizatorul studiului, un om de știință din Marea Britanie, anterior entuziast cu privire la industria OMG, a fost concediat și supus presiunilor după ce a făcut publice cercetările sale și a declarat că dacă se va permite comercializarea produselor modificate genetic, britanicii vor deveni „cobai umani”.
Dar studiul cel mai amplu pe aceasta tema a fost cel realizat la Universitatea din Caen de Profesorul Gilles-Eric Seralini. Cercetarea a fost fara precedent in ceea ce priveste expunerea cobailor la OMG: timp de doi ani, sobolanii folositi in studiu au fsot hraniti numai cu porumb modificat genetic produs de Monsanto si au foast testati cu ierbicidul Roundup produs de aceeasi companie. Faptul ca abia acum exista, pe plan international, un studiu pe termen lung spune multe despre blocajul impus de corporatii pana si in lumea academica: intr-adevar, rezultate notabile sau relevente despre efectele OMG nu se pot obtine decat pe un asemenea termen, efectele imediate nefiind concludente! Studiul a fost publicat in "Food & Chemical Toxicology Journal" si enumera urmatoarele efecte distructive:
- 50% dintre masculi si 70% dintre femele au suferit morti premature;
- sobolanii care au baut urme de ierbicid Roundup au avut o crestere a numarului de tumori mari intre 200% si 300%;
- dobolanii hraniti cu OMG si urme de Roundup au suferit distrugeri severe ale organismelor, incluzand ficatul si rinichii.
Autorii studiului au scris, in sectiunea de concluzii: "Cele mai raspandite daune au fost asupra rinichilor si ficatului, organele respinsabile pentru detoxifiere. Alte efecte au fost observate asupra inimii, a glandelor suprarenale, a spinei si a sistemului hematopoietic. (...) Acest studiu arata un numar extraordinar de tumori aparute mai devreme si mai agresiv - in special la femele". Foarte sugestive sunt si pozele facute sobolanilor folositi drept cobai in aceasta cercetare - poze care au facut inconjurul lumii: tumorile sunt mari cat o minge de tenis, deformand trupurile animalelor.
Cum e posibil ca asemenea bombe genetice sa fei promovate, si inca pe scara larga?...
Last edited by Parascheva16; 05.07.2013 at 11:22:12.
|