Oligarhia semințelor. Cum poate deveni România „grânarul OMG” al Europei (I)
Semințele. Mici, dar esențiale, ele fac parte din acele lucruri pe care nu le prețuim cu adevărat tocmai pentru că ni se par, cumva, de la sine înțelese – ca aerul, apa, pământul – și cărora le înțelegem importanța abia când ne confruntăm cu raritatea lor sau când le obținem cu greu. În vechea agricultură de subzistență, practicată de bunicii și strămoșii noștri, semințele erau, în mare parte, obținute din proprie producție, autarhic, de la culturile de legume sau cereale proprii.
Treptat, mai ales în anii din urmă, acest bun obicei a fost dat uitării, fiind înlocuit cu un altul: achiziționarea periodică, în vremea însămânțărilor, a semințelor din comerțul urban, din piață. Inițial, acest lucru părea că va facilita producția proprie: țăranul renunța la grija de a păstra semințele, le lua de-a gata din comerț și își „făcea treaba” cu ele. Treptat, unele dezavantaje ale pretinsei facilități au început să apară. Cele mai importante: dispariția soiurilor de legume specifice, locale, și înlocuirea lor cu soiuri generate industrial și tratate chimic; perisabilitatea noilor semințe, tratate astfel încât să nu poată fi păstrate de la un an la altul, adică să intre în circuitul propriu de producție al agricultorului. Rezultatul?
Țăranul/agricultorul devine tot mai dependent de producătorii industriali de semințe, pentru că nu mai are propriul stoc, iar produsele sale, chiar dacă sunt cultivate mai „ecologic” decât cele dinpe vremuri… Așa se face că vestita „roșie românească”, de pildă, începe să fie tot mai rară – nu pentru că nu s-ar mai cultiva roșii pe ogoarele patriei, ci pentru că semințele, soiurile, sunt… de import.
Această dependență poate însă pregăti terenul pentru o situație și mai nocivă decât cea descrisă mai sus. În S.U.A. se manifestă o tendință prin care producția agricolă devine „prada” marilor corporații ce folosesc organisme modificate genetic (OMG), fermierii fiind cu totul lipsiți de protecție față de abuzurile acestora. Lucrurile au ajuns atât de departe, încât fermierii sunt hărțuiți și supravegheați pentru a nu folosi pe cont propriu „semințe patentate” – adică semințele marilor corporații. Practic, agricultorii americani – care produc pentru piață și nu în regim de subzistență, ca la noi – au fost atrași într-o cursă: li s-a fluturat promisiunea unor recolte bogate, obținute facil prin noile semințe tratate genetic, pentru ca apoi, după ce au renunțat la vechile lor stocuri de semințe naturale, să se vadă cu totul la mâna corporațiilor producătoare de OMG, obligați prin procese să plătească sume exorbitante, care-i falimentează, pentru că ar folosi „semințe cu patent de producător”. O adevărată oligarhie a semințelor…
|