View Single Post
  #6  
Vechi 04.07.2013, 00:13:37
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.357
Implicit

Catalin2,
Doamne ajută!
Mă asociez întru totul opiniei lui Vlad despre tendința dvs de a vă argumenta toate ideile prin citate... :)
Ce se susține în citatul din Catehism pe care l-ați postat?
Faptul că unitatea Bisericii constă în: credință (dogme), cult (Sfintele Taine) și administrația bisericească.
Aceasta înseamnă că, dacă eu, ca membru al Bisericii, renunț fie și la o singură dogmă (sau o pervertesc), greșesc împotriva adevărului sau, așa cum s-ar exprima Sfântul Ioan Evanghelistul, "mă amăgesc pe mine însămi și adevărul întru mine nu se află" (cf. I In1, 8). În această privință, sunt întru totul de acord. Rămâne, însă, întrebarea: ce se întâmplă cu cei care, în mod sincer, în căutările lor spirituale, au ajuns să creadă în dogme neortodoxe, rămânând, totuși, creștini convinși? Ce se întâmplă și cu cei care s-au născut chiar și au fost educați în catolicism sau în nu știu ce denominațiuni protestante? Ei nu mai sunt creștini? Lor Hristos le va încuia porțile Împărăției cerurilor, pentru că au avut, oameni fiind, anumite idei incorecte?
Dacă noi, oamenii obișnuiți, putem fi atât de toleranți față de cei care nu ne împărtășesc opiniile, cu cât mai mult Tatăl ceresc îi va primi cu dragoste pe cei care, fără intenția de a cădea în erezii, au înțeles în mod incorect anumite dogme despre El?
Catehismul mai spune că este necesară păstrarea unității eclesiale prin împărtășirea de aceleași Sfinte Taine. Desigur, Euharistia, în special, e Taina comuniunii prin excelență și pe această temă s-ar putea scrie nu doar un mesaj pe forum, ci și o teză de doctorat în teologie dogmatică sau liturgică!
Ceea ce cred că ar mai putea fi discutat în această privință este ideea dvs conform căreia "cei ce s-au rupt de Biserica oricum sunt in afara ei, pentru ca nu mai pot avea Botez si Sfinte Taine".
În ce sens "nu mai pot avea Botez"?...
Dvs vă este cunoscut faptul că Biserica noastră recunoaște validitatea Botezului SĂVÂRȘIT ÎN NUMELE SFINTEI TREIMI inclusiv pentru creștinii din alte confesiuni? De exemplu, dacă un catolic vrea să se convertească la Ortodoxie, i se administrează doar Sfânta Taină a Mirungerii, fiindcă Botezul catolic, cuprinzând formula sacramentală "te botez în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh" (puțin diferită de cea ortodoxă: "se botează robul lui Dumnezeu... în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh" - cuvinte ce evidențiază, prin modul de formulare impersonal "se botează", faptul că adevăratul Săvârșitor al Tainei este Hristos), este considerat a fi valid. În schimb, dacă o persoană botezată, dar nu în numele Sfintei Treimi se convertește la Ortodoxie, primește și Taina Botezului.
Cum rezolvăm această problemă?...
Potrivit citatului analizat, un al treilea criteriu distinctiv al membrilor Bisericii este încadrarea lor sub jurisdicția acelorași autorități eclesiale administrative: "...stau sub carmuirea vazuta a aceleiasi ierarhii bisericesti".
Desigur că noi, creștinii ortodocși, fiind iubitori de comuniune și unitate eclesială, dorind din toată inima să urmăm datoria sfântă a dragostei și recunoscând legitimitatea autorităților bisericești, avem datoria morală de a rămâne fideli ierarhilor noștri, de a-i respecta și de a păstra, după cuviință, ascultarea canonică față de ei.
Totuși, a spune că cei care au intrat în conflict cu episcopii legitimi pierd automat calitatea de membrii ai Bisericii lui Dumnezeu... îmi pare exagerat. Cei care intră în conflict și se despart de ierarhie păcătuiesc, într-adevăr, prin faptul că produc schismă în Biserică (păcat grav, împotriva iubirii) și, de aceea, așa cum am mai spus, iubirea, virtute ce constituie însăși esența creștinismului și care sub nici un motiv NU poate fi sacrificată, ne îndatorează să păstrăm fidelitatea față de ierarhia bisericească și să ne ferim, ca de erezie, de păcatul schismelor. Totuși, obiecția mea (sau, poate, nedumerirea...) este legată, ca și în cazul precedent, de cei care, fără voia lor, trăiesc în comunități eclesiastice despărțite administrativ de episcopii legitimi, dar mărturisesc întru totul credința ortodoxă și succesiunea apostolică. Ei sunt în afara Bisericii, excluși de la lumina dragostei lui Hristos, doar pentru că părinții sau bunicii lor au avut oarecari disensiuni cu PS nu știu care și s-au hotărât să treacă într-o grupare schismatică?... :)
Sau să ne imaginăm o altă situație: să prespunem prin absurd că PF Patriarh și tot Sf. Sinod al BOR ar intra, nu se știe de ce, în schismă față de toate celelalte Biserici ortodoxe (Doamne ferește!), iar noi, ca ortodocși români, am fi în situația de a lua urgent o decizie.
Ce am face? Nu ne-am mai împărtăși în România, fiindcă Sf. Sinod ar fi căzut în schismă și, din secunda 2, toate Tainele oficiate de către preoții aflați în ascultare canonică de BOR și-ar fi pierdut validitatea?... Sau cum ați vedea rezolvarea unei astfel de situații ipotetice?
Biserica este mult mai mult decât o simplă instituție: este comunitatea, comuniunea (Eclesia) tuturor celor care păstrează aceeași credință în Hristos! Organizarea ei instituțională, strict administrativă, diferă de la o epocă la alta, iar gravitatea păcatului despărțirii de ierarhia legitimă constă nu atât în contestarea unor autorități, ci în ruperea comuniunii, în disprețuirea dragostei și păcii Bisericii. Atunci, ne-am îndepărta de Ortodoxie, dar nu pentru că încetăm de a mai figura în registrele parohiale, ci fiindcă am creat conflicte, am păcătuit împotriva iubirii, punând astfel dorințele și interesele noastre mai presus de rugăciunea lui Hristos: "ca toți să fie una". Personal așa înțeleg lucrurile, dar, desigur, este posibil ca opinia mea să fie total sau parțial greșită. :)
În ultima parte a mesajului, vorbeați despre faptul că și unii Sfinți au avut greșeli dogmatice, fapt ce nu i-a împiedicat să rămână Sfinți, credincioși autentici ai lui Hristos. Hristos l-a primit, pare-se, în rai pe Sf. Grigorie de Nyssa cu tot cu credința lui în apocatastază (concepție eretică, potrivit Sinodului V ecumenic). La fel s-a întâmplat și cu Sfântul Isaac Sirul, sedus de aceeași apocatastază. Sf. Justin Martirul și Filosoful, de asemenea, avea anumite idei dogmatice incorecte și, tocmai din acest motiv,, deși este mucenic al Bisericii, a fost încadrat în categoria scriitorilor bisericești, nu în aceea a Părinților. Exemplele pot continua.
Oare nu exact în aceeași situație se află creștinii catolici și protestanți care, fără intenția de a cădea în erori de ordin dogmatic, Îl iubesc pe Dumnezeu și-I slujesc, păstrându-și, însă, convingerile?
Mai spuneați că părintele Teofil Părăian (Domnul să-l odihnească în pace) ar fi fost atât de deschis față de creștinii de alte confesiuni doar din neștiință, ca și părintele Arsenie Boca.
Despre părintele Arsenie nu mă pot pronunța, fiindcă sunt, spre rușinea mea, destul de puțin informată în privința biografiei sale. În schimb, mi-e foarte dificil să cred că părintele Teofil, cu doctoratul în Teologie, nu știa care sunt diferențele interconfesionale... Tind să cred că și-a susținut opiniile în cunoștință de cauză, mai cu seamă pentru că l-am auzit personal într-un interviu răspunzând la o întrebare, senin, că nu știe și nu vrea să facă speculații inutile.
N-am încercat să ofer răspunsuri (nu le știu nici eu, ci caut), ci să formulez întrebări, să creez teme de discuție, căutare și meditație.
De aceea, sper că ideile cu privire la credința Sfântului Grigorie de Nyssa în apocatastază și altele nu-mi vor fi interpretate în mod incorect. Încerc doar să gândesc, să dezbat, "să înțeleg ceea ce cred", așa cum atât de frumos se exprima, într-una dintre scrierile sale, Fericitul Augustin. Și cred că aceasta este o interesantă temă de meditație și dezbatere: din ce motiv anumiți teologi cu opinii dogmatice declarate ulterior ca neconforme Revelației au fost canonizați (fiind chiar Sfinți foarte importanți pentru teologia și spiritualitatea Bisericii noastre) și în ce măsură situația lor ar putea fi comparată cu cea a creștinilor neortodocși care, cu sinceritate și din convingere, au aderat la confesiuni străine de Ortodoxie.
NU am intenția de a susține că noi, cei ce am fost învredniciți să fim ortodocși și membrii ai Bisericii celei adevărate, am putea abdica de la misiunea noastră, ne-am putea părăsi idealul aderând la alte învățături, sub pretextul situației acestor Sfinți! Nicidecum! Mă refer, așa cum am mai scris de nu știu câte ori pe diverse topic-uri, strict la cei care se află acum în afara Bisericii Ortodoxe, dar sunt creștini și rămân în acele confesiuni în mod sincer, iar nu din indiferență sau din dorința de a persista în erezii.
Hristos în mijlocul nostru!
__________________
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17)
"Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul)
"Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!"
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Reply With Quote