Dan Badulescu si maica Ecaterina Fermo apreciaza filmul Ostrov:
http://saccsiv.wordpress.com/2012/02...re-acest-film/
"Atmosfera din timpul slujbelor în bisericuța de pe Ostrov este mirifică, plină de dulceața sfințeniei ce sălășluiește în orice biserică în care se înalță rugăciuni Domnului. Și cu toate acestea, îl vedem deseori pe batușka Anatolie retrăgându-se pentru rugăciune în mijlocul naturii ostrovului. Acolo, în psalmi și lacrimi, cu rugăciunea minții, cu bucurii și tristeți numai de el știute, se simte în largul lui. El știe că rugăciunea către Dumnezeu trebuie să fie în Duh și Adevăr, o convorbire cu Puterile Cerești, cu îngerii și sfinții. Acesta este ,,dorul de pustie’’ care a dăruit creștinismului ortodox zeci și zeci de sfinți. Cu toate că părintele Anatolie e binecuvântat de Dumnezeu cu mult har, îl auzim suspinând: ,,Nu este pace în sufletul meu… nu mă slobozește nici un minut’’. Desigur acest iad, aceasta cumplită mustrare de conștiință fiind în urma păcatului crimei comise cu 30 de ani în urmă.
Citind cu atenție viețile Sfinților Părinți, vom afla de acolo că pentru a-și păstra nealterată virtutea smereniei obținută în zeci de ani de post, lacrimi și rugăciuni, sfinții afișau de multe ori o atitudine ieșită din comun, tocmai pentru a împlini cuvintele sfinte ale Domnului nostru Iisus Hristos : ,, Și tu când te rogi, intră în cămara ta… și cînd faci milostenie, să nu știe stînga ce face dreapta.’’. Cu alte cuvinte o discreție totală. Așa este și părintele Anatolie, personajul propus de Pavel Lunghin, ca un bun exemplu de apreciat și de urmat. Desigur toate considerațiile acestea ar putea creea confuzie în mintea multor călugări de astăzi, așezați, corecți, care împlinesc aproape până la virgulă, toate îndatoririle date de duhovnici și stareți. Desigur că nu toți oamenii pot avea aceeași măsură duhovnicească… dar absolut cu certitudine, pot avea dorința de a fi ,,prietenii lui Hristos’’ și de a vorbi cu El, ca și cu ,,un prieten’’, așa cum spun rugăciunile înaintea împărtășaniei. Pentru aceasta, regizorul Pavel Lunghin a așezat în prim plan toate încontrările părintelui Anatolie cu părintele Iov și cu părintele stareț Filaret, ca exemplu demn de dorit și de urmat, căci de preoți ca Iov și Filaret este plin monahismul actual. Să nu fie ! – cum spun Sfinții Părinți.
În sfârșit, recomand din tot sufletul acest film tuturor celor care au îndoieli și frici, care încă mai oscilează sau nu înțeleg care să le fie atitudinea în societatea noastră apostaziată.
Soluția propusă de Pavel Lunghin și echipa sa este: ,,NEBUNIA ÎN HRISTOS’".
Maica Ecaterina Fermo