Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75
Un experiment similar a fost pus in scena de Dumnezeu cand l-a testat pe Avraam.
Nu i-a fost testata capacitatea de discernamant, ci nivelul obedientei.
In ce masura a afectat acest experiment psihicul 'copiilor' lui Avraam, generatie dupa generatie?
Poate fi o tema de doctorat.
|
În primul rând, cred că textul poate fi înțeles și-ntr-un sens mesianic: așa cum credinciosul Avraam ar fi fost capabil să-și sacrifice propriul copil, tot ceea ce avea mai drag, pentru Dumnezeu, la fel, peste veacuri, Tatăl ceresc n-a ezitat să-L dea pe Unicul Său Fiu la moarte, pentru ca noi viață veșnică să avem întru El.
În sens strict istoric, în opinia mea, Dumnezeu i-a testat lui Avraam credința (a se vedea, în acest sens, numeroasele referiri nou-testamentare la exemplul credinței lui Avraam - referiri argumentate tocmai prin disponibilitatea patriarhului de a-l sacrifica pe Isaac).
Mai cred că Dumnezeu i-a testat lui Avraam, înainte de toate, dragostea! Se spune că ne este dumnezeu acel lucru (idee, persoană, obiect etc) de dragul căruia am fi capabili să ne sacrificăm copilul (adică tot ce-i poate fi mai scump unui om). Cred că-n acest sens simbolic (fără a pune la îndoială istoricitatea relatării biblice) ar putea fi înțeles cel mai potrivit episodul jertfirii lui Isaac pe muntele Moria - jertfire care, până la urmă, nu a mai avut loc, nu fiindcă Avraam și-ar fi dovedit deplina obediență, ci fiindcă și-a atins scopul de a prefigura, prin gestul său, o cutremurătoare profeție mesianică, și-a mărturisit credința și, nu în ultimul rând, a arătat că este gata să abandoneze, să sacrifice totul din dragoste pentru Dumnezeu. După ce a auzit porunca: "ieși din pământul tău... și vino în țara pe care ți-o voi arăta eu", acum, rămas pribeag și fără patrie pentru dragostea lui Dumnezeu, acum renunță la tot ceea ce i-a mai rămas: Isaac, copilul și mângâierea bătrâneților sale.
Dumnezeu nu avea ce să testeze (căci El cunoaștea în mod desăvârșit sufletul lui Avraam), ci l-a ales pe robul său nu doar ca strămoș al poporului ales și al tuturor celor credincioși, ci și ca model de autodăruire iubitoare în relația cu Sfânta Treime (cf. Facerea18, 1-16).
Dumnezeu n-a vrut ca Avraam să fie obedient sau să treacă vreun examen în acest sens, ci a hotărât ca exemplul acelui gest să rămână peste veacuri un simbol, o mărturie adevărată a capacității de a renunța la totul, de a pierde totul, pentru Cel Care este totul.
Personal așa înțeleg, în doar câteva cuvinte, pasajul atât de profund și tainic al relatării despre Avraam și Isaac:
1. prefigurare a Jertfei supreme a lui Hristos;
2. mărturisire de credință neîndoielnică;
3. în strânsă legătură cu aceasta, exemplu de iubire necondiționată până la capăt!
Care este opinia dvs? Considerați că poate conține vreun sâmbure de adevăr interpretarea mea?...