View Single Post
Vechi 02.07.2013, 02:28:13
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
În filmul respectiv, fata avea nevoie de înțelegere, de ajutor și, de ce nu, de afecțiune de la cei din jur. Dar toți cei apropiați au respins-o (mama, soțul, colegii de serviciu). Desigur, credința nu e credulitate, dar eu nu aș caracteriza acel personaj în primul rând prin credulitate.
Iar gândirea liberă este lăudată și de o mulțime de atei, liber cugetători... Cred că și cu spiritul gândirii libere se poate aluneca în diverse rătăciri.
Important este să știm de cine să ascultăm. Așa cred eu.
În privința filmului evit să-mi dau cu părerea, fiindcă nu l-am văzut.
Ateii laudă gândirea liberă? "O, mărturie a sufletului prin natura lui creștin!" (Tertulian)
Ateii se declară "liber-cugetători", neștiind că aspirația lor naturală către libertate spirituală și psihologică - năzuință pusă de Dumnezeu Însuși în inimile lor - se împlinește în creștinism: "Căutați și veți afla"; "Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate".
Ei vorbesc despre ateism ca "gândire liberă", inversând, în sens orwellian, sensul acestor cuvinte: "gândire liberă".
Ateismul, de fapt, este cădere în robia celei mai grave prejudecăți care și-a putut face loc vreodată în gândirea oamenilor.
Creștinismul este libertate de gândire, fiindcă-L are drept Întemeietor pe Cel Care a creat și gândirea și libertatea. Hristos este Persoana absolut liberă și, de aceea, creându-ne după chipul Său, ne-a făcut liberi.
Cu gândirea liberă se poate cădea în rătăcire?
"Adevărul ne va face liberi"; îndepărtându-ne de Adevăr, adică de Hristos, nu mai suntem liberi și, evident, cădem în rătăcire/ minciună, adică în... robie și neștiință.
Cred că rătăcirea este nu efectul libertății, ci al pervertirii acesteia, exact la fel cum ereziile nu au drept cauză credința autentică (orthodoxia), ci tocmai lipsa ei, substituirea ei cu o credință falsă, neconformă Revelației dumnezeiești.

Bucurie întru Hristos!
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca

Last edited by laurastifter; 02.07.2013 at 02:35:31.
Reply With Quote