Citat:
În prealabil postat de catalin2
Daniel, ti-am mai scris de cateva ori, dar nu cred ca o sa poti intelege deocamdata, pentru ca tu chiar crezi ca nu poti gresi si ai ajuns la masura sfintilor sau duhovnicilor. Cea mai simpla cale sa iti dai seama de falsa smerenie este cand cineva spune tot timpul ca e pacatos, fara sa aiba si masura celor induhovniciti. Tu oricine te contrazice spui ca gresetse, indiferent daca e sfant, catehism sau altceva, doar tu ai dreptate. Ti-am mai spus, daca vrei roaga duhovnicul sa te sfatuiasca. Iata cateva randuri despre falsa smerenie: http://carteromaneasca.wordpress.com...xiev-smerenia/
"Pe langa adevarata smerenie exista si o falsa smerenie. Pe cand falsul smerit cauta, printr-o paruta evlavie, slava omeneasca. Un astfel de om arata ca nu a inteles nimic din esenta smereniei. Lui ii place sa spuna despre sine: Oh, eu pacatosul, oh, eu nevrednicul! O astfel de smerenie nu este mantuitoare, ci fatarnica si de aceea este socotita a fi o smerenie mai rea decat mandria. Nu cel ce se huleste pe sine da dovada de smerita cugetare, spune Sfantul Ioan Scararul ci acela care vazandu-se hulit de altul, dragostea lui fata de acesta nu se micsoreaza.
Dar poate ma insel si tu ai smerenia cea adevarata.
|
Doamne ajută.
Nu am spus și nu cred că nu pot greși. Greșesc. Dar nu aici, cînd spun să nu ucizi nici un om și cînd spun că și păgînii "din fire făcînd ale legii" se vor mîntui, prin harul și milostivirea lui Dumnezeu. Asta este învățătura creștină. Nicidecum părerile tale teologice.
După cuvîntul Scripturii, nu este om care să fie viu și să nu greșească. Și după cuvîntul că suntem supuși păcatului.
Nu cred că am ajuns la măsura sfinților și a părinților. Am ajuns la măsura care mi-a dat-o Dumnezeu, care mi-o poate lua oricînd voiește. Slavă lui pentru toate. El dă și El ia, după mare mila Lui.
Pardon? Să spui mereu că ești păcătos e falsă smerenie ??? NU frate. Greșit! E rugăciunea inimii.
DOAMNE IISUSE HRISTOASE, FIUL LUI DUMNEZEU, MILUIEȘTE-MĂ PE MINE -PĂCĂTOSUL-.
Pare-se că arhimandritul Serafim Alexiev, de unde ai dat citatul, e greșit. Nu-i bai îl iartă Domnul, dar mai grav că smintește și pe alții, căci a publicat o carte cu o opinie teologică greșită, ce contrazice pe Sfinții Părinți. Uite așa ia dracu mințile chiar și celor aleși, cum spune Scriptura.
Și o susține cu inovații, ca fratele Cătălin. Of, vai.
Nu am spus tot timpul că sunt păcătos, și chiar de aș spune Sfinții Părinți spun că e bine pururea să avem în față neputința noastră. Dar așa este precum spui, am o falsă smerenie, roagă pe Domnul pentru mine și neputința mea. Dar să ținem cont, dragul meu, că Sfîntul Apostol Pavel s-a numit pe sine cel mai mic, ce suntem noi? Să nu spunem că suntem păcătoși? Cine spune asta? Serafim Alexiev? Smerește-te, frate.
Nu căuta să răspunzi împotriva Adevărului. Împotriva mea poți răspunde, dar nu împotriva Adevărului, că va da Domnul cu tine de pămînt. Să nu te miri de ce îți merge rău în viață. Tot ce ți-am scris e Adevărul. Spre a ta îndreptare. Nu eu să mă îndrept. Că eu îți mărturisesc Adevărul, ci tu să te îndrepți din exclusivități și înșelări. Of, vai nouă, creștini cu numele.
Nu caut slava omenească. Mă lepăd de toată slava omenească. N-am nevoie de așa ceva. Da, spun eu nevrednicul. Dacă nu mă mîntuiesc, să te rogi și pentru sufletul meu din iad, cînd vei merge în Rai. Nu știu ce smerenie am, nici nu vreau să aflu, ca nu cumva să fiu ispitit cu mîndria, îmi știu doar neputințele și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate. Nici iubire nu am. Nimic nu am. Vai și-amar sunt. Dar vreau să se mîntuiască cît mai mulți. Toți!
Nu oricine mă contrazice spun că greșește, atîta vreme cît spune și învață Adevărul, în învățătura creștinească, a Iubirii lui Dumnezeu, mă înclin în fața lui și îi spăl și picioarele și i le sărut apoi, cu sărutare sfîntă, cum spune Sfîntul Apostol Pavel.
Iar în legătură cu mîntuirea celor ce nu sunt ortodocși.
Cătăline, nu frate. Să fi deschis la dialog, cînd ai să vrei să iubești. Și cînd ai să ieși din carapacea de broască țestoasă, de mîntuire exclusivistă și egoistă doar pentru ortodocși. Așteaptă. Deși sunt singurii creștini de pe pămînt, mîntuirea nu e doar a lor. Cum Dumnezeu a arătat că nu e doar a lui Israel, ci a tuturor. Iar dacă tu ai înțeles că noi, cei ce vrem să nu ucidem și credem în Iubirea lui Dumnezeu, suntem luptători împotriva Adevărului, fie ca Domnul Dumnezeu să te ierte pentru neputința ta. Multe prostii ai scris frate, multe prostii. Și mai și crezi că ai scris bine, și eu sunt eretic și sperie-ciori și etc. Of, măi suflete, of.
Să știi! Nu voi lăsa Adevărul să fie călcat în picioare pentru nimic în lume ! De ideile tale sau a nimănui, că tu susții că spui părerea bisericii și eu sunt nu știu cum. Sunt, eu sunt în orice fel vrei tu să mă numești, dar Adevărul nu e, pentru El îmi dau și viața. Pentru Iubire. Părerea ta NU e părerea Bisericii Creștine. Și ce am vorbit pînă acum, NU este învățătura mea, ci a Bisericii lui Hristos.
Nu a nebuniei în care te aflii tu și ce e mai grav mai și crezi că spui bine. Fi mai atent la ce am spus, că e plin de citate în ce am spus. Nu frate drag, să nu răspunzi la mesaj, că numai prostii spui.
Mergi tu cu a ta și nu mă judeca prea aspru pentru că eu merg cu a mea și Judecata lui Dumnezeu ne va arăta frate, că Dumnezeu este Iubire. Să nu uiți asta.
Și voi toți, care susțineți că e bine să ucizi un alt om, pentru apărarea unei bucăți de pămînt, vă spun cu durere, aveți toate șansele, să NU mășteniți Împărăția Cerurilor. E suficient că gîndești numai să ucizi un alt om, că ți-e socotit drept păcat. "Eu însă vă spun vouă: Că oricine se uită la femeie, poftind-o, a și săvârșit adulter cu ea în inima lui." Matei 5, 28.
SĂ NU UCIDEȚI, fraților pe nimeni, niciodată. Niciodată. Și nici în gînd să nu aveți așa ceva.
Bucurii.