View Single Post
Vechi 23.06.2013, 01:47:26
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel_Ortodox Vezi mesajul
Cătăline, susții prostii. Și le susții încă. Cred că nu este dogmă, dar mă interesez la profesorul de dogmatică, dacă mîntuirea necredincioșilor, a păgînilor dacă e dogmă. Că dacă e dogmă, ești eretic.
Am să-ți răspund scurt și concis. Să citești tot.
Daniel, evident ca spun prostii si e erezie ce spun, dar nu fata de invatatura ortodoxa, ci fata de invatatura ta. Vad ca ai facut-o si dogma, iar cei ce nu o recunosc sunt eretici. Nu doar ca ai ceva neintelegeri, dar nici nu doresti sa afli adevarul, esti impotriva lui cand iti este aratat, iar cel ce ti-l arata e eretic sau in inselare. Desigur ca e catehismul incomplet, pentru ca trebuie completat cu invatatura ta. Toti spun gresit cand te contrazic, sfintii, catehismul, invatatura Bisericii, doar tu ai intelegerea corecta. Eu ti-am scris sperand ca vrei sa aflii adevarul, dar nu te intereseaza decat adevarul tau, spus cu multa siguranta, pentru ca nu te poti insela. Desi am vazut ce lucruri complet gresite sustii eu ti-am scris frumos, cu intelegere. Tu insa nu, un contrast foarte mare intre ceea ce afirmi din scris si felul cum te comporti.
Am citit aproape tot, doua mesaje mari in care e doar invatatura lui Daniel. Eventual talcuiesti si cate un pasaj din Sfanta Scriptura, ca asa fac si neoprotestantii. Cand vei dori sa vorbim si despre invatatura ortodoxa, nu numai despre a ta, sunt deschis la dialog. Adica sfantul spune, doua puncte, citat. Catehismul spune, doua puncte citat. Pana acum ai scris doar Daniel spune, daniel talcuieste Sfanta Scriptura asa, catehismul si sfintii se insala, pentru ca il contrazic pe Daniel. Daca aveai smerenie te intrebai macar daca e posibil sa nu se fi inselat toti si numai tu sa ai dreptate.
Dar ai scris si un lucru bun, ca iti vei intreba duhovnicul. Sper sa faci asta.
Nu cred ca are rost sa iti raspund la mesaj, pentru ca oricum nu vei dori sa accepti nimic, as scrie doar pierzand timpul. Raspund doar la cateva neintelegeri, pentru ca am vazut ca nu ai citit cu atentie mesajul meu.
Eu am scris ca exista botezul dorintei, nu ca nu exista.
Citat:
Conditiile mantuirii sunt: harul dumnezeiesc, credinta si faptele bune.
Da! Dar e de ajuns să fie UNA, numai una din cele 3, nu obligatoriu și automat toate 3 împreună. Asta spusesem eu și în postul anterior. Că vorbești prostii de toate 3.
Sincer sa fiu asta m-a facut sa rad cand am citit-o. Tu negi si ce scrie negru pe alb daca e nevoie, doar ca te contrazice pe tine, pentru ca tu nu poti gresi. Nici nu stiu de ce mai crezi sau mergi la Biserica, faci cateva fapte bune si te-ai mantuit. Eventual o donatie mai consistenta si ai rezolvat pe toata viata. Tu nu ai vazut ca scria in continuarea citatului si de ce e nevoie de fiecare dintre cele trei? Sau nu se potrivea cu invatatura ta si trebuia scos? Inteleg ca ai facut facultatea de teologie, ai lipsit la majoritatea orelor?
Eu la inceput am crezut ca tu spui invatatura ortodoxa, parca dupa ce ai revenit ai inceput sa spui tot felul de alte invataturi, in contrast cu ce spuneai la inceput. Acum ai o imbinare intre zelotism si ecumenism.
Citat:
Spui: "Drepții Vechiului Testament nu au suferit de chinurile iadului (înțelese ca stare de întristare, de singurătate), dar nu s-au împărtășit de lumină, în schimb, s-au împărtășit de o pace, de o liniște sufletească". COMPLET GREȘIT. Erezie chiar. Pacea și liniștea sufletească sunt specifice Raiului. Nicidecum iadului. Nu au dobîndit nici o pace și liniște sufletească pînă la Hristos. Acea pace și liniște sufletească este o răsplătire a Raiului, pentru cei nebotezați, deci pentru necreștini.
Daca citeai cu atentie vedeai ca l-am citat pe Episcopul Buzaului. Bineinteles ca si el e eretic, nu are invatatura lui Daniel. N-ai vazut ca nu il mai faceai eretic. Ar fi fost interesant sa dau citate din sfinti fara sa spun ca aprtin unor sfinti, sa vedem atunci cum ii faceai pe sfinti eretici. De asta am spus de zelotism, pentru ca acestia vad erezie peste tot, mai ales acolo unde nu e.
Am scris un mesaj mai aspru pentru ca celelalte nu au avut efect. Dar sa nu crezi ca am ceva cu tine sau as pastra vreun resentiment maine. Doar ca astept sa scrii si ceva din invatatura ortodoxa ca sa mai raspund la mesaje.
Ca o completare, desi nu cred ca te va interesa pentru ca e vorba de invatatura ortodoxa, hotararea unui Sfant Sinod. Si vei vedea numite acolo cateva erezii, ca sa vezi care sunt de fapt ereziile in cazul acesta: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14964
Reply With Quote