View Single Post
  #143  
Vechi 22.06.2013, 20:12:17
Daniel_Ortodox Daniel_Ortodox is offline
Banned
 
Data înregistrării: 02.01.2013
Locație: pămîntul omenirii căzute
Religia: Ortodox
Mesaje: 428
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Daniel_Ortodox
Implicit

Doamne ajută.

Cătăline, susții prostii. Și le susții încă. Cred că nu este dogmă, dar mă interesez la profesorul de dogmatică, dacă mîntuirea necredincioșilor, a păgînilor dacă e dogmă. Că dacă e dogmă, ești eretic.
Am să-ți răspund scurt și concis. Să citești tot.

Ce-i în catehism e incomplet. Nu poți cuprinde acolo toate tratatele de teologie. Tîlharul de pe cruce, care s-a mîntuit (!), NU era creștin, NU avea Sfîntul Botez, NU era în Biserică, și s-a mîntuit. Da? Simplu. În catehism nu cuprinde toată învățătura creștinească. Ci doar liniile cele mai mari, principale.

Mîntuirea NU este doar pentru creștini. O spune Sfîntul Ioan Scărarul: "Dumnezeu este al tuturor; este viața tuturor celor ce voiesc; este mântuirea tuturor; al celor ce cred și al celor ce nu cred; al celor drepți și al celor nedrepți; al celor cinstitori de Dumnezeu și necinstitori; al celor nepătimași și pătimași; al călugărilor și al mirenilor; al înțelepților și al celor neînvățați; al celor sănătoși și al celor bolnavi; al tinerilor și vârstnicilor" (Sf. Ioan Scărarul, Filocalia IX)

Doar că mîntuirea necredincioșilor va fi diferită. Ei nu vor vedea pe Dumnezeu, nu vor sta de vorbă cu El, nu îi vor putea aduce slavă în cîntări, nu vor vedea nici una din minunile săvîrșite de El, etc., vor avea doar o stare de bine, de liniștire și odihnă.

"Care va răsplăti fiecăruia după faptele lui:" Romani 2, 6 "Dumnezeu nu va răsplăti cu bine cele făcute fără un scop drept. Căci judecata lui Dumnezeu nu privește la cele făcute, ci la scopul celor făcute" (Sf. Maxim Mărturisitorul, Filocalia II) Deci mîntuirea celor necredincioși, se va face prin faptele lor, dar în harul lui Dumnezeu, în mila lui Dumnezeu. Vor fi membrii ai Bisericii, nedemni de ea, de Biserică. Tocmai de aceea și răsplătirea lor va fi diferită. Ceea ce spune catehismul, e corect, dar incomplet."
6. Care sunt conditiile mantuirii?
Conditiile mantuirii sunt: harul dumnezeiesc, credinta si faptele bune.
Da! Dar e de ajuns să fie UNA, numai una din cele 3, nu obligatoriu și automat toate 3 împreună. Asta spusesem eu și în postul anterior. Că vorbești prostii de toate 3. Ori una, ori alta, ori a 3-a. Iar păgînii, în necredința lor, dar în faptele lor bune, făcute din fire, "după lege" se mîntuiesc. Din fire, prin pocăință, dacă se vor căii de păcatele lor, și în ultimele clipe ale vieții, precum tîlharul de pe cruce, se vor mîntui !

Dar nimeni, nu se mîntuie înafara milei lui Dumnezeu. El, Domnul, îi mîntuie, îi îngăduie, îi primește. Prin harul Lui, chiar neacceptat de ei. Dacă haina sufletului lor e curată, și ei sunt pregătiți pentru nunta Mirelui ceresc, printro viață sfîntă ce au avuto, merg în iad? Sigur că NU. Merg în Rai. Din fire ale legii au făcut. Chiar dacă sunt necredincioși.

Spune Catehismul foarte frumos: "nimeni nu poate sa se impartaseasca de mantuire, daca nu este madular al trupului lui Hristos, adica al Bisericii." Și deci, prin faptele lor bune și mila lui Dumnezeu, păgînii s-au făcut mădulare ale lui Hristos, și Dumnezeu îi va mîntui. "Nimeni nu vine la Tatăl, decît prin Mine", spune Hristos. El e Calea Adevărul și Viața. El e Legea, e Pîinea, el e ușa. Deci, cei ce fac faptele lor bune, nu pentru faptele lor îi mîntuie Dumnezeu, ci pentru că au împlinit Legea, au împlinit pe Hristos.

Poți să știi că dacă omori un om, sau mai mulți, în război, poți să fi creștin, în Biserică, cu Botez, că slabe șanse de mîntuire ai. De ce? Ai încălcat Legea. Ai ieșit din Hristos. Pe cînd cel păgîn, fiind bun toată viața lui, își ia ușor un loc în Rai.
"Viață veșnică celor ce, prin stăruință în faptă bună, caută mărire, cinste și nestricăciune," zice la Romani 2, 7 "Păgânii, deși nu au fost învredniciți de o revelație specială, vor fi judecați după conștiința lor, glasul lui Dumnezeu din om, care-l aprobă pentru fapta cea bună și-l condamnă pentru cea rea." spune Bartolomeu Anania. "Dar mărire, cinste și pace oricui face binele: iudeului mai întâi, și elinului. Căci nu este părtinire la Dumnezeu!" Romani 2, 10-11

Dumnezeu nu e egoist, după mintea noastră egoistă. Mîntuirea este a tuturor, spune clar Sfîntul Ioan Scărarul. Și a celor credincioși și a celor necredincioși. Așteaptă tu Cătăline, să se mîntuiască doar creștinii. Mulți dintre creștini, vor merge în iad și mulți dintre necreștini, vor merge în Rai. Și pentru puțina ta iubire, și pentru răstălmăcirea învățăturii creștine din catehism, incompletă, să nu ai surprize la dobîndirea Raiului.

"Cuvântul străbate până în adâncul sufletului lor, datorită faptului că e curat", cum afirmă Sf. Maxim Mărturisitorul.
"În absența unei legi elaborate, legea morală - înscrisă ontologic în conștiința omului - poate constitui prin ea însăși un criteriu al discernământului. Conștiința este acea făclie a Domnului, care n-a încetat nici în lumea păgână să răspândească lumina ei mântuitoare." "Ești înzestrat cu capacitatea de a discerne "spune Bartolomeu Anania. Între bine și rău.

Nu există botezul dorinței, ai dreptate. Există botezul sîngelui, există botezul lacrimilor. Ți-am scris despre botezul dorinței, să-ți dau sinonime, ca să înțelegi.

Păi măi omule neînțelept, chiar dacă nu au apucat să se boteze, rare cazuri, e suficient că au devenit credincioși lui Hristos, ca tîlharul de pe cruce. Ce rost mai are botezul sîngelui pentru cel credincios, cînd el, cel credincios, este botezat, este creștin, face parte din Biserică? Tu, frate, nu ai înțeles că botezul sîngelui, botezul lacrimilor este și PENTRU cei necredincioși, nu doar pentru cei nebotezați, care sunt puțini. Așa să-i mîntuiască Dumnezeu pentru că le-a fost luată șansa de a se mai pocăi pentru păcatele lor, de a deveni creștini. De aceea toți cei uciși de alți oameni, merg în Ceruri. Ți-am spus și iîn postul anterior.

Da, vor fi judecați după cele 4 legi, cum Spune Sfîntul Grigorie, și crezi că dintre cei necredincioși, dacă vor împlini din cele 4 legi, nu moștenesc Raiul? Ba da! Of, frate, of.
Spui: "Oamenii se puteau mantui dupa legea constiintei pana la legea data prin Moise, cand nu exista inca Legea scrisa". Dar tot tu mi-ai amintit, deși știam, că NU A EXISTAT mîntuire pînă la Hristos, deci toți, mergeau în iad, cu tot cu legea conștiinței. Omule! Ești înșelat. Ia seamă.

Legea conștiinței, se aplică, după Hristos, celor necredincioși, care se vor mîntui, prin judecata, mila și harul lui Dumnezeu, membrii nedemni ai Bisericii. Omul care chiar dacă nu vine în biserică, în viața aceasta și face fapte bune, se mîntuiește. Dar mîntuirea lui e diferită. Cel mai mare păcat e neiubirea, nu închinarea la idoli. Păcatul în sine e un idol, spun Sfinții Părinți, și tot este mîntuire pentru păcătoși, ca și pentru păgîni.

Da, aici ai vorbit corect. "Dreptii din Vechiul Testament nu aveau botezul pentru ca nu exista. Dar avand credinta si faptele bune se considera ca aveau botezul dorintei. Dupa ce Domnul a unit firea omeneasca si cea divina i-a scos din Iad." Așa este. Deși botezul dorinței, e sinonim cu bitezul sîngelui, sau al lacrimilor, al suferinței, ca să înțelegi. Și se aplică mai tîrziu, mai ales pentru cei uciși. Și toți cei uciși merg în Rai.
Reply With Quote