Daniel, o sa raspund pe rand la tot mesajul, daca ai rabdare sa citesti.
Pentru inceput, ai spus ca il apreciezi pe Sfantul Nicolae Velimirovici, nu stiu daca ai citit catehismul sau:
La explicarea pasajului din Crez "Cred intru Una, Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica" sfantul scrie:
Nu se poate mântui, pentru că Biserica este vistierul harului lui Dumnezeu, fără de care nimeni nu se poate mântui, ca o mâna desprinsă de trup."
Toti sfintii marturisesc acelasi lucru, ca nu exista mantuire in afara Bisericii, pentru ca doar cu ajutorul harului se poate mantui cineva, iar harul este de la Cincizecime doar in Biserica. Si catehismele spun acelasi lucru, invatatura ortodoxa este rezumata in catehism. Catehismul ortodox, capitolul despre Biserica:
http://www.credo.ro/catehism2.php?q=47
"In Biserica, iar nu in afara de ea, Domnul nostru Iisus Hristos impartaseste harul Sau mantuitor, prin Duhul Sfant in Sfintele Taine. De aceea numai in Biserica este sigura mantuirea. Caci daca
"Hristos este capul Bisericii, trupul sau, al carui mantuitor este" (Efeseni. 5, 23), cum zice cuvantul dumnezeiesc al Sfintei Scripturi, atunci
nimeni nu poate sa se impartaseasca de mantuire, daca nu este madular al trupului lui Hristos, adica al Bisericii."
Citat:
În prealabil postat de Daniel_Ortodox
Îți redau, din nou, ce îmi amintesc că au spus Sfinții Părinți: cei ce sunt uciși, toți cei ce au fost uciși, sunt mîntuiți prin botezul sîngelui lor vărsat
|
Acum imi dau seama ca tu vorbesti de botezul sangelui, dar nu ai inteles exact ce este. Botezul sangelui este doar in cazul credinciosilor, care nu au mai apucat sa se boteze dupa ce au devenit credinciosi si au fost martirizati. In niciun caz nu e vorba de toti oamenii. De exemplu in viata Sfintei Ecaterina, filozofii pagani au crezut in Hristos, dar nu au mai apucat sa fie botezati si sfanta le-a zis ca vor avea botezul sangelui, a muceniciei.
Mai exista si botezul dorintei, pentru catehimenii care mor inainte de a se boteza. Parintele Cleopa explica acestea aici:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/invata...ului-botez.htm
Citat:
În prealabil postat de Daniel_Ortodox
Însă ce greșești, este, unde spune, în Sfînta Scriptură sau Sfinții Părinți, că pentru mîntuire ai nevoie de cele 3 lucruri menționate de tine? Dar conștiința, care ne spune Sfîntul Apostol Pavel, că ne poate mîntui, din "fire făcînd ale legii", unde-i? E a 4-a?
|
Aceasta e o invatatura de baza in ortodoxie, o gasim in catehism.
"
6. Care sunt conditiile mantuirii?
Conditiile mantuirii sunt:
harul dumnezeiesc,
credinta si faptele bune. Adica acela se mantuieste care face parte din adevarata Biserica, unde se poate impartasi de dumnezeiescul har, prin Sfintele Taine, unde dobandeste dreapta credinta in adevarul mantuitor si unde este indrumat sa savarseasca fapte bune. Primirea harului dumnezeiesc este de neaparata trebuinta pentru mantuire, fiindca insusi Mantuitorul ne spune: "
Fara de mine nu puteti face nimic" (Ioan 15, 5), iar Sfantul Apostol Pavel zice: "
In har sunteti mantuiti" (Efeseni 2, 5); credinta este si ea de neaparata trebuinta, fiindca "
fara credinta este cu neputinta a placea lui Dumnezeu" (Evrei 11, 6) si "
cel ce nu va crede se va osandi" (Marcu 16, 16); si tot asa de neaparata trebuinta sunt si faptele bune, caci "
credinta fara de fapte este moarta" (Iacob 2, 26); iar cei "
ziditi intru Hristos spre fapte bune" sunt ziditi (Efeseni 2, 10). "
Despre cele patru legi prin care va fi judecata lumea scrie Parintele Cleopa, citandu-l pe Sfantul Grigorie. In primul rand scrie ca vor fi judecati, nu mantuiti. Am scris un mesaj despre asta aici:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...3&postcount=84
Oamenii se puteau mantui dupa legea constiintei pana la legea data prin Moise, cand nu exista inca Legea scrisa. Dar si dupa aceea, legea morala din om, care face parte din chipul lui Dumnezeu, il poate ajuta sa faca fapte bune si astfel sa fie luminat sa afle adevarul si sa vina in Biserica, pentru a beneficia si de har. Prin lege se intelege inclusiv credinta in Dumnezeu, nu paganism. Inchinarea la idoli e cel mai mare pacat. Si IPS Bartolomeu Anania spune aceleasi lucruri.
Citat:
În prealabil postat de Daniel_Ortodox
Un alt fapt, logic, cum spui tu, rațional, care arată clar că tălharul de pe cruce nu a avut botezul și s-a mîntuit, la fel și Abel, deși nu s-a mîntuit, nefiind mîntuire în vechiul testament. Abel, e dintre cei drepți, care i-a luat Hristos cu El, la pogorîrea la iad. Și toți care au fost drepți în Vechiul Testament. Unde greșeșsc aici?
|
Dreptii din Vechiul Testament nu aveau botezul pentru ca nu exista. Dar avand credinta si faptele bune se considera ca aveau botezul dorintei. Dupa ce Domnul a unit firea omeneasca si cea divina i-a scos din Iad. Cum spune si sfantul Igantie, daca dreptii care aveau mare credinta si fapte pe masura ajungeau in Iad, cum crezi ca inchinatorii la idoli care nu au nici credinta nici faptele credintei sunt mai sus decat ei?
Citat:
În prealabil postat de Daniel_Ortodox
Căci uite ce spune Sfîntul Ioan Scărarul cu referire la Romani 2, 11: "Dumnezeu este al tuturor; este viața tuturor celor ce voiesc; este mântuirea tuturor; al celor ce cred și al celor ce nu cred; al celor drepți și al celor nedrepți; al celor cinstitori de Dumnezeu și necinstitori; al celor nepătimași și pătimași; al călugărilor și al mirenilor; al înțelepților și al celor neînvățați; al celor sănătoși și al celor bolnavi; al tinerilor și vârstnicilor" (Sf. Ioan Scărarul, Filocalia IX)"
|
Aici spune ca mantuirea este accesibila tuturor oamenilor, pentru ca s-a realizat prin mantuirea obiectiva (adica intruparea Mantuitorului si indumnezeirea firii omenesti). Dar nu toti ajung sa beneficieze de ea ,adica de mantuirea subiectiva, pentru ca nu vor acest lucru. Pentru manturie trebuie sa faca ceva si omul, nu doar sa faca ce vrea si se mantuieste automat. Chiar daca nu stie de Biserica, daca face fapte bune si are inima curata Domnul il ajuta sa vada adevarul si sa vina in Biserica. Uite, cum s-a intamplat cu sf. Sutas Corneliu.