Subiect: Artele martiale
View Single Post
Vechi 17.06.2013, 03:45:16
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Religia: Ortodox
Implicit Ortodoxia si artele martiale (2) - Interviu cu Parintele Mihai-Andrei Aldea

Deci nu este o obligație?

Eu cred că este o obligație, pentru fiecare român, a face o asemenea pregătire. Dar dacă cel din fața mea nu simte acest lucru, nu-l forțez, nu-i impun. Asemenea alegeri trebuie să fie libere, să vină din conștiința omului, nu să fie impuse.

Însă pot să vă spun ceva. Tinerii care nu fac sport și duc o viață obișnuită foarte greu se mișcă duhovnicește. Le spui ce trebuie să facă, zic „da” și nu fac nimic. Nu sunt obișnuiți, nu au disciplină, nu au responsabilitate, nu au spirit luptător. Tinerilor care fac arte marțiale sau alte sporturi le dau sarcini grele și le duc. Au spus o prostie, le dau 50 sau 100 de metanii, pe lângă cele din rânduiala obișnuită. Și le fac! Sau luptă să le facă până la limită. Și dacă dau de această limită, se smeresc și se pocăiesc și mai tare. Ori îi rog să ajute pe un bolnav, pe un sărac, pe un om în nevoie. Sunt în stare să dărâme munții ca să își facă datoria. Pentru că au acest simț al datoriei. Sunt luptători. În vreme ce dependenții de televizor și calculator vin, se vaită că sunt păcătoși, dar foarte rar sunt în stare să se țină de cel mai mărunt canon. Le dai 10 sau chiar 5 metanii și nu le fac! Le dai să citească măcar câteva rânduri din Biblie și nu le citesc. Și pentru mine, ca duhovnic, este o mare durere. Așa încât eu am văzut, în ani de zile, o deosebire pe care nu pot s-o ascund, pe care cred că trebuie s-o mărturisesc. Și mai pot spune că în 12 ani de zile, la fiii și fiicele duhovnicești care practică arte marțiale, am avut două, repet, două incidente violente, de altfel foarte scurte amândouă și strict în legitimă apărare. În vreme ce la fiii duhovnicești care nu practică sistematic arte marțiale sau un sport serios, solicitant fizic, am și pierdut șirul incidentelor violente în care au fost implicați. De multe ori nu din voia lor, dar prin mijlocirea slăbiciunii lor sau altor patimi care i-au dus în asemenea situații.

Pare greu de crezut.

Și totuși este adevărat. Pentru că un creștin care știe că știe să lupte, și care știe ce înseamnă durerea, nu va rămâne într-un loc primejdios doar din orgoliu, de frica de a nu părea laș ori din altă asemenea înșelare. Se va retrage la vreme, cu demnitate. Mai mult, un creștin care știe să lupte este mult mai pregătit să identifice un pericol din vreme, știe să se păzească, știe să se ferească de el.
Reply With Quote