Ortodoxia si artele martiale (2) - Interviu cu Parintele Mihai-Andrei Aldea
Dar unele dintre acestea sunt păgâne!
Sunt cărți tehnice. Orice creștin citește cartea tehnică a mașinii de spălat, a automobilului, a tancului, a elicopterului sau altui asemenea lucru pe care l-a cumpărat. Prea puțin îl privește ce religie are autorul. Însă în acest caz sunt cu atât mai folositoare aceste cărți cu cât sunt de la eterodocși, pentru că putem vedea din ele felul lor de a gândi. Machiaveli, de pildă, este esențial, pentru că el este începutul, de altfel bucolic și inocent, al gândirii politice de astăzi, al gândirii și imoralității organizațiilor mai mult sau mai puțin secrete de astăzi.
Machiaveli inocent?
E o figură de stil! Față de răutatea celor de astăzi el poate părea, într-adevăr, chiar inocent. Bestialitatea, satanizarea la care au ajuns astăzi unele organizații înfometate de putere copleșește cu mult cinismul machiavelic.
Dar, să ne întoarcem la această a doua latură a pregătirii fundamentale: de la „Învățăturile” lui Neagoe Basarab la orice altă carte mare de strategie și tactică, un creștin conștient de răspunderile sale trebuie să studieze tot ceea ce poate.
Și ajungem la a treia latură…
Cea fără de care celelalte două n-au nicio valoare! Instruirea duhovnicească!
Citirea, sub îndrumarea duhovnicului și cu aplicare preactică, a Sfintelor Scripturi, a Vieților Sfinților, a Patericului, Pidalionului, Limonariului și altor asemenea cărți sfinte. De la „Omilii la Matei” a Sfântului Ioan Gură de Aur la „Războiul nevăzut” al Sfântului Nicodim Aghiorâtul. Aici teoria istorică și militară capătă o altă înțelegere, o altă adâncime. Aici se trece de la înțelegerea lumească a istoriei și luptei la înțelegerea teologică, duhovnicească. Aici obișnuința cu studiul, dragostea de strămoși, deprinderile de muncă și luptă și toate celelalte câștigate în cele două laturi anterioare sunt sfințite, sunt transfigurate și îl ajută pe om să urce către starea în care se găseau Sfântul Gheorghe, Sfântul Dimitrie, Sfântul Constantin cel Mare și mulți alții asemenea lor.
Și dacă cineva totuși simte că nu e atras nici de arte marțiale, nici de cunoștințele de tactică și strategie sau alte asemenea lucruri?
Dacă este din lene, lașitate sau altă patimă, e foarte rău. Dacă este din firea lui, nu-i nicio problemă. Va găsi duhovnicul alte căi prin care să-l facă ostaș al lui Hristos. S-ar putea să fie în el o chemare la călugărie sau altceva de acest fel. Este între el și duhovnicul lui.
Să ne înțelegem. Eu recomand această cale, celor care sunt făcuți pentru ea, nu oricui. Am foarte mulți fii duhovnicești care nu merg pe acest drum. Nu-i silesc, nu le poruncesc, nici măcar nu-i îndemn să o facă, dacă ei simt că nu este drumul lor.
|