View Single Post
Vechi 16.06.2013, 09:04:34
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Religia: Ortodox
Implicit

recomand:

Ortodoxia si artele martiale - Interviu cu Parintele Mihai-Andrei Aldea

Ortodoxia si artele martiale (2) - Interviu cu Parintele Mihai-Andrei Aldea

Extras din al doilea link:

"[...]
Cred că lucrul acesta se înțelege mai ușor dacă vorbim de meserii sau alte asemenea activități obișnuite, dar mai greu dacă vorbim despre ostășie, folosirea armelor, luptă, sau altele asemenea.

Da, pentru că nu mai sunt luptători creștinii de azi. Au uitat că e război și cum și cu cine se poartă acest război. Ei se cred viteji dacă înjură, blesteamă și batjocoresc din spatele nick-urilor de pe net. Dar dacă dau de hoți pe autobuz ori tramvai, dacă dau de o ceată de tâlhari sau violatori, pleacă ochii în pământ și fug îndată, fără să-i ajute pe cei în nenorocire. Și această lașitate ei o fardează să pară duhovnicească.
[...]
Așa era în trecut. Astăzi?

Astăzi e la fel. Sau, cel puțin, s-ar cuveni să fie. Constituția aceasta, așa distrusă cum e, încă are unele prevederi care țin de Legea Românească. La articolul 54 spune că apărarea țării este o datorie sfântă pentru fiecare cetățean. Deci, constituțional, toți cetățenii români sunt ostași în rezervă. Și degeaba se amăgesc unii că lucrurile stau altfel. Dacă începe un război adevărat vor fi chemați sub arme. Toți. Și va fi război până la urmă, fie că cel dinainte de ivirea lui Antihrist, fie că este unul din nenumăratele războaie obișnuite istoriei. Și când va fi război, vor fi chemați sub arme, conform Constituției, toți bărbații. Chit că vor fi nepregătiți, și tehnic și fizic. Dar cred că se și dorește să fie nepregătiți românii, pentru ca în caz de război să fie măcelăriți până la unul. Și se vor văieta atunci o grămadă că nu s-au pregătit din vreme, dar este numai vina lor.

Ceea ce spuneți pare îngrozitor. Deși, pe de altă parte, toți știm că pacea este doar un răgaz între războaie. Dar aici este altă obiecție, că unii au spus că artele marțiale sunt pentru război, deci nu trebuie făcute în vreme de pace.

Copilării! Dacă aștepți războiul să începi să te pregătești de război sigur nu mai apuci, că ești deja înfrânt sau mort. În vreme de pace se face pregătirea de luptă, cu multă rugăciune să nu fie nevoie de ea vreodată într-un război.

Dar dacă ne rugăm să nu avem război, ce rost mai are pregătirea de luptă?

Întâi și întâi, să țină războiul departe. Cu un popor de luptători mai greu îndrăznește cineva să se ia la harță. Dar cu unul fără pregătire, oricine are curaj să facă război. Al doilea, pregătirea de luptă ne învață trupește cum să fim ostași duhovnicești. Ne învață să ne instruim neîncetat, să fim curajoși, să ne stăpânim, să ne înfrângem temerile, să fim pregătiți de luptă, să căutăm să cunoaștem tactica și strategia războiului duhovnicesc și altele asemenea. De aceea și Sfintele Scripturi și Sfinții Părinți dau adesea pe ostași ca pildă pentru creștini. Acesta este, de fapt, cel mai mare câștig al ostășiei. Nu că poți să lupți mai bine în războiul lumesc, ceea ce are doar o mică însemnătate, ci că poți să lupți mai bine în războiul duhovnicesc. Dacă îmi îndemn fiii să învețe să lupte, nu este pentru a lupta fizic, în viața de toate zilele. Le doresc și mă rog lui Dumnezeu să nu fie nevoiți să o facă vreodată. Însă îi îndemn la aceasta pentru două pricini: întâi pentru că este datoria noastră sfântă față de Neam și Biserică să le fim apărători, dar mai ales pentru a folosi tot ceea ce le dăruiește pregătirea în războiul duhovnicesc. Iar acest război este neîntrerupt și totdeauna trebuie să îl ducem cu vrednicie."

Cititi articolele ca e interesant ce spune Parintele.
Reply With Quote