View Single Post
Vechi 14.06.2013, 21:26:38
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

RUGĂCIUNE CĂTRE DUMNEZEU Șl TATĂL CEL FĂRĂ DE ÎNCEPUT

Stăpâne Atotțiitorule,
Mintea cea mai presus de început, mai presus de viață și mai presus de Dumnezeu, Părinte, Ființa"" cea mai presus de nume. Izvorul cel pururea veșnic și ascuns și mai presus de minte al izvoarelor de viață curgătoare și de lumină începătoare ale bunătății și slavei. Cel ce ai întărit marginile cerului intru puterea negrăită a Duhului Tău celui preasfânt, prin Fiul Tău și Cuvântul cel atotputernic, precum știi Tu însuți, și ai înălțat pământul în gol și cu nori ai învăluit adâncul. Bunătatea cea mai presus de cuget. Iubirea de oameni cea prea- nemărginită, Dumnezeul a toată mângâierea și nădejdea, care prin Duhul Tău cel Sfânt ai întărit mai întâi Puterile cerurilor, iar după aceea L-ai revărsat peste Sfinții Apostoli în chip de foc. Cel ce ai binevoit să se săvârșească taina cea mare și înfricoșată a întrupării unuia născut Fiului Tău și Dumnezeului nostru, pentru mântuirea noastră. Cel ce ești hulit de noi, păcătoșii, și nu Te mânii, ești defăimat și suferi, tăgăduit și îndelung rabzi, și ni le dai nouă, celor ce așa suntem, pe toate din destul spre desfătare, vrând ca pe toți să-i aduci la pocăință. Cel ce întregii zidiri îi faci totdeauna bine cu mila Ta și cu mulțimea indurărilor Tale, dând bogate daruri celor ce Te cheamă pe Tine. însuți Preabunule Stăpâne, primește și rugăciunile mele, ale netrebnicului robului Tău, care numai la tine nădăjduiesc. Milostivește-te spre mine, și cu frica Ta îngrădește toată viața mea. Pierde sarcinile cele rele ale păcatelor mele. Luminează ochii sufletului meu. Trupul meu curățește-l, cugetul meu ințelepțește-l, inima mea smerește-o, „întoarce ochii mei, ca să nu văd deșertăciune”.
„Pune strajă gurii mele și ușă de îngrădire împrejurul buzelor mele. Izbăvește-mă; ca să mă întorc cu gând întărit dinspre toată dulceața pământească. Povățuiește-mă, ca să săvârșesc calea cea strâmtă și necăjită. Trage-mi mintea mea la cer. Dă-mi lacrimi de pocăință ca să plâng pentru fără- delegile cele mai înainte făcute de mine, întăreș- te-mă spre slăvirea Ta și a unuia născut Fiului Tău și a Preasfântului și de viață făcătorului Duhului Tău. Invrednicește-mă ca prin faptele bune să petrec pe pământ ca în cer. Și peste toate acestea, îmbra- că-mă ca într-o pavăză tare cu răbdarea cea până la sfârșit, și întărește, Stăpâne, putreziciunea voinței mele celei alunecăcioase, mie, celui ce stau înaintea sfintei slavei Tale și aștept mila Ta cea mare și bogată. Căci „mila Ta, Doamne, este mare și puternică peste toți cei ce nădăjduiesc spre Tine, in mila Ta nădăjduiesc. Nu am unde privi în afară de mila Ta. „Mila Ta este înaintea ochilor mei."
Mila Ta totdeauna să mă sprijinească pe mine.
„Mila Ta să mă urmeze în toate zilele vieții mele."
Mila Ta să mă întâmpine pe mine în cer este mila Ta. „Plin este pământul de mila Ta.
Izbăvește-mă, Doamne, de toata bântuiala vrăjmașilor celor nevăzuți și văzuți, de toată primejdia sufletească și trupească și de toată rusinarea cea din patimi de tot mă slobozește. Primește toate slăvirile, laudele și rugăciunile mele aduse Ție „ca tămâia înaintea Ta și proslăvește intru mine numele Tău cel Sfânt, Ocolește-mă cu Puteri sfinte, ca întărit aflăndu-mă și de dânsele la cele de folos înțelepțindu-mă, de toate săgetâturile potrivnicilor nerănit să rămăn și întru toată cunoștința. bine și fără de prihană să petrec. Tot gândul, tot cuvântul, tot lucrul meu după voia Ta preasfântă îndreptează-le, ca întru toate să umblu după legile Tale cele mântuitoare. Că a Ta este mila, a Ta este stăpânirea, a Ta este puterea, a Ta este tăria și Ție slavă și mulțumită și închinăciune înălțăm, împreună și unuia născut Fiului Tău și Preasfântului și de viață făcătorului Duhului Tău, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

( preluata din Rugăciunile Sfinților Părinți publicate de Cuviosul Nicodim Aghioritul în APANTHISMA (Constantinopol, 1799), traduse în românește la Mănăstirea Neamțul (1827)