continuare
<< Căci, precum nu va odrăsli din pământ o plantă înainte de-a se forma rădăcina ei, fiindcă începutul plantei este din rădăcină, așa este cu neputință ca noi să avem pe Domnul nostru Iisus Hristos ca rădăcină a nestricăciunii noastre înainte de-a se vedea El formându-Se ca rădăcină. Deci arătând venit timpul pogorârii Duhului la noi după învierea Lui din morți, a suflat asupra Ucenicilor, zicând: „Luați Duh Sfânt” (In 20, 22). Căci atunci era cu adevărat la uși, mai bine-zis înlăuntrul ușilor, timpul înnoirii. Și să vadă iarăși iubitorul de învățătură dacă nu este adevărat și cuvântul despre acestea. Căci la început, cum ne-a spus purtătorul de Dumnezeu Moise, luând Creatorul tuturor țărână din pământ și alcătuind pe om, a suflat în fața lui suflare de viață. Și ce este altceva suflarea de viață decât Duhul lui Hristos, Care zice: „Eu sunt viața și învierea” (In 11, 25)? Iar deoarece S-a despărțit de umanitate Duhul cel Sfânt, Care ne poate menține și modela potrivit caracterului dumnezeiesc, Mântuitorul ni-L dăruiește iarăși pe Acesta, ridicându-ne spre demnitatea de la început și remodelându-ne după chipul Său. De aceea și Pavel zice către unii: „Copiii mei, pentru care sufăr iarăși durerile nașterii până ce Hristos va lua chip în voi” (Gal. 4, 19).
<< Dar, dacă este așa, cum era în prooroci? Să judecăm, deci. Vom înțelege semnificația cuvântului astfel: În Sfinții prooroci Duhul era cu un fel de luminare bogată și ca un sfeșnic care putea călăuzi spre cunoașterea celor viitoare și spre pătrunderea celor ascunse; iar în cei ce cred în Hristos nu e un simplu sfeșnic ținut de Duhul, ci îndrăznim să spunem că e Însuși Duhul, Care ia loc și Se sălășluiește în ei. De aceea ne numim și temple ale lui Dumnezeu (I Cor. 3, 16; II Cor. 6, 16), pe când nici unul dintre Sfinții prooroci nu s-a numit templu dumnezeiesc. Căci cum am înțelege aceasta?
<< Dar ce vom zice și când vom auzi pe Mântuitorul nostru Hristos zicând: „Amin, amin, zic vouă, nu s-a ridicat dintre cei născuți din femeie cineva mai mare ca Ioan Botezătorul. Dar cel mai mic în Împărăția cerurilor este mai mare ca el” (Mt. 11, 11). Și ce este Împărăția cerurilor? Este dăruirea Sfântului Duh, după spusa: „Împărăția cerurilor este înlăuntrul vostru” (Lc. 17, 21). „Iar Duhul Se sălășluiește în voi prin credință” (Rom. 8, 10). Observi cum pune înaintea tuturor celor născuți din femeie pe cel născut în Împărăția cerurilor, chiar dacă acesta e mai mic, și aceia, desăvârșiți? Dar să nu socotească cineva că noi micșorăm slava Sfinților sau virtuțile lor, ca să-i disprețuim socotindu-i mai mari chiar pe cei mai mici. Nu spunem aceasta. Căci frumusețea viețuirii lor este fără asemănare. Dar ca să înțelegem lucrul clar, să explicăm pe scurt ceea ce s-a spus de Mântuitorul nostru. Mare a fost cu adevărat fericitul Botezător și cel mai strălucitor în toată virtutea, înălțând hotarele dreptății aflate în noi în așa fel că nu poate fi vreuna mai presus de el. Dar cel ce se află astfel avea nevoie de Hristos, zicând: „Eu am trebuință să fiu botezat de Tine, și Tu vii la mine?” (Mt. 3, 14). Observi cum, fiind desăvârșit, cât e cu putință oamenilor și între cei născuți din femeie, are nevoie să fie recreat și renăscut în oarecare fel prin Sfântul Duh? Observi cum recunoaște că cei născuți din nou sunt mai mari, când spune că are nevoie de Hristos? Căci dacă ar fi ajuns mai mare botezându-se, pentru ce L-ar fi rugat pe Hristos să se boteze de la El? Iar dacă știa că va fi între cei mai buni când îi va veni botezul, cum n-ar recunoaște ca mai mari pe cei botezați? Deci Hristos zice că e mai mare ca Ioan cel mai mic în Împărăția cerurilor, deci și cel botezat de curând și încă neajuns la o înălțime deosebită prin fapte, și anume numai prin faptul că fericitul Botezător este născut din femeie, iar acela s-a născut, după cum s-a scris, din Dumnezeu. Căci prin aceasta s-a făcut părtaș al firii dumnezeiești, având în sine pe Duhul Sfânt și numindu-se prin aceasta templu al lui Dumnezeu.
<< Dar să mă întorc iarăși la spusa amintită. Deci Duhul era în Prooroci pentru trebuința de-a prooroci. Căci era în ei ca Dumnezeu. Dar acum locuiește prin Hristos în cei ce cred, fiindcă a început să fie în om prima dată când El S-a făcut om. De fapt (Hristos) are în Sine ca Dumnezeu în mod nedespărțit pe Duhul ca fiind al Lui și aflat în El în mod ființial. Dar Se unge pentru noi și se spune că primește Duhul, ca om, nu procurându-Și Sieși împărtășirea de bunurile dumnezeiești, ci firii omenești, precum am arătat înainte. Când deci dumnezeiescul Evanghelist spune: „Încă nu era Duhul, pentru că Iisus încă nu fusese preaslăvit,” vom socoti că el indică sălășluirea deplină și întreagă a Sfântului Duh în oameni. >>
Sfântul Chiril al Alexandriei, Scrieri. Partea a patra (PSB 41): Comentariu la Evanghelia Sfântului Ioan, traducere, introducere și note de Pr. Prof. Dumitru Stăniloae, Editura IBMBOR, 2000, pp. 532 – 538
|